Željana Zovko

Objavljeno: 9.7.2020.

Zovko poziva Tursku da prigrli europske vrijednosti kako bi gradila zajedničku europsku budućnost

Bruxelles, 9. srpnja 2020.

 

Na srpanjskoj sjednici Europskog parlamenta održana je debata o stabilnosti i sigurnosti na Mediteranu i o najnovijim akcijama Turske. Visoki predstavnik Josep Borrell izvijestio je zastupnike o nedavno održanom sastanku s ministrom vanjskih poslova Turske i o skorašnjoj debati u Vijeću EU-a o najnovijim zbivanjima.

 

Zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove Željana Zovko kazala je u svom obraćanju da Turska ovakvim djelovanjem ugrožava međunarodno pravo i izaziva napetosti i sukobe s Europskom unijom. Iskazala je potporu Grčkoj i Cipru, kazavši da Europska unija mora biti jedinstvena u obrani svoje sigurnosti.

Zovko je podsjetila ostale zastupnike na ujedinjenu i snažnu reakciju na slično ponašanje vezano za izbjegličku krizu i napade na europske granice, naglasivši da Turska mora odmah obustaviti ovakvo djelovanje.

Zovko je pozvala na dijalog i izbjegavanje daljnjih eskalacija. „Najvažnija zajednička svjetska baština nalazi se bez sumnje upravo na Mediteranu. Stoga pozivamo Tursku da prigrli europske vrijednosti, kako bismo zajedno pronašli rješenje za izgradnju zajedničke budućnosti“ – zaključila je Zovko.

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.