Željana Zovko

Objavljeno: 8.12.2020.

Zovko poziva Vijeće na prekid daljnjeg odlaganja pristupnih pregovora 

Bruxelles, 8. prosinca 2020. godine

Ususret sljedećem sastanku ministara europskih poslova, zastupnica Željana Zovko i ostali zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su Vijeće da odobri pregovaračke okvire za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

U zajedničkoj izjavi o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, čiji su potpisnici potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, Željana Zovko i više od 20 zastupnika u Europskom parlamentu, predstavnici političkih skupina apeliraju na sve uključene strane da nađu načina za pokretanje pristupnih pregovora s ove dvije zemlje prije kraja godine.

Upozoravajući da trenutni zastoj u pristupnim razgovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ugrožava kredibilitet Europske unije na zapadnom Balkanu, potpisnici pozivaju Bugarsku i Sjevernu Makedoniju da postignu kompromis oko neriješenih bilateralnih pitanja kako bi spriječili daljnje odgađanje pristupnog procesa.

Bugarska bi trebala što prije, a u svakom slučaju tijekom prosinca, dozvoliti otvaranje međuvladine konferencije sa Sjevernom Makedonijom, čime će priznati napore koje Sjeverna Makedonija ulaže u proces pristupanja Uniji, dok se od Sjeverne Makedonije, kao buduće države pristupnice, očekuje da se maksimalno potrudi oko rješavanja postojećih problema. – stoji u zajedničkoj izjavi.

Potpisnici zajedničke izjave smatraju da i Albanija zaslužuje napredak na putu prema Europskoj uniji, s obzirom na velike napore koje posljednjih godina ulaže u provođenje reformi, posebice pravosuđa, te imajući u vidu pozitivnu ocjenu Komisije. No, da bi ispunila sve uvjete iz zaključaka Komisije, i Albanija mora uložiti dodatne napore na nekoliko polja.

Dodatne informacije 

Kada je Komisija u listopadu usvojila „paket proširenja za 2020.”, očekivalo se da će Vijeće uskoro najaviti datume prvih međuvladinih konferencija s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, što bi bio službeni početak pristupnih pregovora. Međutim, bugarska je Vlada u studenom najavila veto na otvaranje pregovora o pristupu Uniji sa Sjevernom Makedonijom, zahtijevajući nekoliko izmjena pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju.

Europsko vijeće se složilo s otvaranjem pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u ožujku 2020. Pristupni pregovori s Crnom Gorom započeli su 2012., a sa Srbijom 2014. godine, dok su Bosna i Hercegovina i Kosovo potencijalne kandidatkinje. Pregovori s Turskom počeli su 2005. godine. No kako je zemlja od tada nazadovala u polju demokracije, vladavine zakona i temeljnih prava, Vijeće za opće poslove odlučilo je zamrznuti pristupne pregovore s Turskom u lipnju 2018. godine.

 

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.