Željana Zovko

Objavljeno: 11.7.2017.

Zovko pozvala Estoniju da stavi BiH među svoje prioritete tijekom predsjedanja Vijećem EU-a

Bruxelles, 11. srpnja 2017. – Na današnjem sastanku Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta održana je razmjena gledišta s ministrom vanjskih poslova Estonije Svenom Mikserom o prioritetima estonskog predsjedništva Vijećem Europske unije na području vanjske politike. U velikom dijelu svog izlaganja  ministar se osvrnuo na stanje u državama Zapadnog Balkana te je naglasio kako će se estonsko predsjedništvo tijekom sljedećih šest mjeseci usredotočiti na pružanje potpore državama Zapadnog Balkana te na jačanje Unijine politike proširenja prema tim državama.

Tijekom rasprave zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko osvrnula se na govor ministra, pritom navodeći da se treba obratiti više pažnje u davanju potpore Bosni i Hercegovini na njezinom putu ka Europskoj uniji. Naglasila je kako se u slučaju BiH ne radi samo o politici proširenja EU-a prema toj državi već se radi i o stabilnosti i sigurnosti na vanjskim granicama EU-a. Istaknula je da je u BiH prisutan utjecaj trećih neeuropskih zemalja na unutarnja politička zbivanja te kako po tom pitanju EU mora biti vidljivija u pružanju potpore BiH u rješavanju ključnih institucionalnih reformi, među kojima je i izmjena Izbornog zakona.

„Smatram da je jedno od rješenja za stabilnu BiH izmjena Izbornog zakona, u suprotnom imat ćemo pat-poziciju nakon izbora. EU mora preuzeti vodeću ulogu u pružanju potpore BiH, ali i cijeloj regiji, budući da ima najveći moralni autoritet“, zaključila je Zovko na kraju svog govora.

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.