Željana Zovko

Objavljeno: 20.11.2020.

Zovko: „Predsjednica von der Leyen rekla je da dobar dizajn može poboljšati kvalitetu života, a ja bih čak dodala da prije svega dobar dizajn treba spasiti živote.“

Bruxelles, 19. studenog 2020. 

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, održala je uvodni govor na online konferenciji „Cilj energetske tranzicije za gradnju: kompetencija zaštite od požara“, koju je organizirao Europski vatrogasni savez u sklopu Europskog tjedna zaštite od požara.

Zovko je u uvodnom obraćanju navela da bez obzira na činjenicu da je nadležnost za sprječavanje i zaštitu od požara u najvećoj mjeri na državama-članicama, na europskoj razini ipak se mogu poduzeti značajne aktivnosti, te da nam razvijanje svijesti o zaštiti od požara, i razmjena mišljenja, znanja i podataka između aktera u Europi pomažu izgraditi sigurnije i održivije društvo.

Zovko je nadalje kazala da je Europska unija Europskim zelenim planom pokazala ambiciju za uspostavljanjem čišćeg, održivijeg i ekološki osviještenog načina života. „Glavne aspekte tih ciljeva ostvarujemo uklanjanjem ugljika iz opskrbe energijom i većim korištenjem obnovljivih izvora energije. No, u ovom procesu energetske tranzicije ne smijemo zaboraviti na sigurnost.” – kazala je Zovko. Dodala je da temeljita provedba novih tehnologija u građevinskom i energetskom  sektoru i jače oslanjanje na električnu energiju donose nove izazove vezane za zaštitu od požara. Po mišljenju zastupnice Zovko, pored promoviranja zelenijeg načina življenja, ovi izazovi moraju biti uključeni u ukupni pristup.

Zovko smatra da, kao što je navedeno u rujanskoj Rezoluciji Europskog parlamenta, različite faze proizvodnje i izgradnje moraju uzeti u obzir aspekte zaštite od požara. Upravo iz toga razloga, potrebno je povećati ulogu inženjera zaštite na radu u procesu energetske tranzicije, što je po mišljenju zastupnice Zovko moguće pomoću nedavno predstavljenog prijedloga inicijative Europskog Bauhausa. Europska unija želi realizirati svoj Zeleni plan na održiv, ali istovremeno estetski način, što namjerava postići suradnjom projektanata, znanstvenika i arhitekata, te inovativnošću i kreativnošću. U okviru ove inicijative, razgovarat će se i o prirodnim građevinskim materijalima i energetskoj učinkovitosti.  

„Predsjednica von der Leyen rekla je da dobar dizajn može poboljšati kvalitetu života, a ja bih čak dodala da prije svega dobar dizajn treba spasiti živote.“- zaključila je Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.