Željana Zovko

Objavljeno: 1.10.2020.

Zovko predstavila svoje izvješće o produženju statusa Europskih prijestolnica kulture

Bruxelles, 1. listopada 2020. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas na sjednici Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta tijekom koje je predstavila izvješće o Inicijativi Unije za Europske prijestolnice kulture na kojem radi kao izvjestiteljica.

Zovko je istaknula važnost ovog izvješća za gradove Rijeku u Hrvatskoj i Galway u Irskoj koji su Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu i koji su zbog pandemije koronavirusa morali otkazati mnoge planirane događaje. Navedeni prijedlog je rezultat konzultacija s dionicima glavnih gradova kulture, uključujući gradska vijeća i uključene države članice.

Zovko je rekla kako se izvješćem želi omogućiti produženje statusa trenutnim Europskim prijestolnicama kulture, Rijeci i Galwayu, do kraja travnja 2021.godine. Prijedlog također predviđa da se iduće tri prijestolnice kulture za 2021. odgode za 2022. ili 2023. godinu.

Tijekom svog govora, Zovko je naglasila važnost osiguravanja dodatnih europskih financijskih sredstava za Rijeku i Galway kako bi mogli na odgovarajući način pokazati svoju kreativnost i kulturnu scenu Europi:

“ Uz odobravanje dodatnog vremena, Komisija bi također financijski trebala podržati ove gradove. Komisija ne može očekivati da će samo države članice davati novac za Europske prijestolnice kulture. “-  zaključila je Zovko.

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.