Željana Zovko

Objavljeno: 8.3.2021.

Zovko: Predstojećim glasovanjem o programu EU4Health Europski parlament poduzima veliki korak u poboljšanju zdravstvenih sektora u cijeloj EU

Bruxelles, 8. ožujka 2021. godine

Ovaj se tjedan u Bruxellesu održava mjesečno plenarno zasjedanje Europskog parlamenta. Na početku tjedna, zastupnici će obilježiti Međunarodni dan žena. Dnevni red nadalje uključuje glasovanje o zakonodavnim programima, kao što je novi program InvestEU za strateška i inovativna ulaganja, te program EU4Health u vrijednosti od 5,1 milijardu EUR, čiji je cilj osnažiti zdravstvene sustave država članica EU-a i učiniti ih otpornijima na buduće krize. Uz to, održat će se rasprave o situaciji u Gruziji i Siriji, novim ribarskim pravilima EU-a, završetku procesa geo-blokiranja i načinima rješavanja ekonomskih posljedica pandemije COVID-a 19 kroz ulaganja, konkurentnost i vještine.

Na obilježavanju Međunarodnog dana žena, premijerka Novog Zelanda Jacinda Arden obratit će se Europskom parlamentu video porukom na temu ženskog vodstva tijekom pandemije Covid-a 19. Zastupnica Željana Zovko aktivno je radila na pitanjima jednakosti muškaraca i žena, te zastupljenosti žena u politici i procesima odlučivanja. Kao izvjestiteljica EPP-a u sjeni posebno intenzivno je radila na ravnopravnosti spolova u vanjskoj i sigurnosnoj politici Europske unije. „Na ovom polju žene i dalje nisu dovoljno zastupljene, bez obzira na to što je dokazano da su mirovni sporazumi, u čijem postizanju  su sudjelovale žene, dugotrajniji i u većoj mjeri poboljšavaju sigurnost.” – kazala je Zovko. Također je istaknula da s nedavno pokrenutim Akcijskim planom za ravnopravnost spolova III. Europska unija prepoznaje ove izazove i predlaže ambiciozan plan za promicanje sudjelovanja žena u vanjskim djelovanjima EU-a.

Program EU4Health razvijen je u okviru odgovora Europske unije na pandemiju Covid-a 19. S proračunom od 5,1 milijardu EUR, ovaj će program pridonijeti na poljima u kojima EU može dodati vrijednost, poput rješavanja prekograničnih zdravstvenih prijetnji i zaraznih bolesti, čineći lijekove i medicinske uređaje dostupnijima. Kao supredsjedateljica skupine zastupnika za zdravlje pluća, Zovko je izrazila zadovoljstvo što će program EU4Health financirati napore za prevenciju i ranu dijagnozu nezaraznih bolesti poput raka, kroničnih bolesti dišnog sustava i dijabetesa. „Ocjenjujući naš odgovor na krizu u prošloj godini, možemo razviti dugoročne strategije, bolje praćenje i akcije za poboljšanje prevencije i liječenje zdravstvenih problema, kako onih povezanih s Covidom, tako i onih koji nisu povezani s Covidom.” – izjavila je Zovko.

Tijekom vanjskopolitičkih debata, članovi će održati raspravu s visokim predstavnikom i potpredsjednikom Komisije Josepom Borrellom o sirijskom sukobu, deset godina nakon pobune i o političkim zbivanjima u Gruziji. Pored toga, Zovko će sudjelovati na raspravi o situaciji u Demokratskoj Republici Kongo u svjetlu nedavnog tragičnog ubojstva talijanskog veleposlanika Luce Attanasija i njegovih suradnika. Zovko je u nedavnom obraćanju na Odboru za vanjske poslove naglasila značaj  Svjetskog programa za hranu i složenih okolnosti u kojima taj program djeluje. Također je pozvala na veće mjere sigurnosti za osoblje koje radi u pogođenim područjima. „Ova nesretna tragedija podigla je svijest o sigurnosnoj situaciji u regiji i još jednom nam pokazala da bez sigurnosti nema ni razvoja.” – zaključila je Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.