Željana Zovko

Objavljeno: 16.5.2018.

Zovko: „Razmotriti najbolje prakse i potaknuti dijalog mira i pomirenja među kulturnim i vjerskim vođama sa ciljem smanjenja napetosti u područjima sukoba“

Bruxelles, 16. svibnja 2018. – Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove (AFET) Europskog parlamenta usvojeni su amandmani zastupnice Željane Zovko u sklopu Izvješća o preporuci Vijeću, Komisiji i Europskoj službi za vanjsko djelovanje u vezi pregovora oko sveobuhvatnog sporazuma između EU-a i Azerbajdžana.

Zastupnica Zovko je kao stalna izvjestiteljica, u ime EPP-a, za pitanja Azerbajdžana sudjelovala u izradi Izvješća o novom sveobuhvatnom sporazumu između EU-a i Azerbajdžana koji ima za cilj zamijeniti sporazum iz 1999. o partnerstvu i suradnji između Europskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane i Republike Azerbajdžana, s druge strane.

Zastupnica Zovko je u svojim amandmanima naglasila kako je Azerbajdžan iznimno važan partner Europskoj uniji, posebno u području energetske suradnje, ali kako se u budućem sveobuhvatnom sporazumu između EU-a i Azerbajdžana treba dati prednost interesima EU-a u regiji kao i promicati njezini interesi i vrijednosti – zaštita temeljnih ljudski prava, pravo na mirno okupljanje, slobode govora i misli i slobode medija.

Po pitanju promicanja interesa EU-a Zovko je naglasila u usvojenim amandmanima da je prije zaključivanja novog sporazuma potrebno osloboditi političke zatvorenike i zatvorenike savjesti u Azerbajdžanu u skladu s najavama azerbajdžanskih vlasti kao i zaštite najranjivijih zajednica u toj zemlji. Nadalje, naglasila je kako je potrebno osigurati napredak u provedbi mjera u pogledu osiguranja konkurentnih i transparentnih izbora i referenduma.

Nadalje, zastupnica je u amandmanima pozvala na davanje potpore Azerbajdžanu za sudjelovanjem na misijama i operacijama zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a kao i davanja potpore Azerbajdžanu u borbi protiv terorizma, ekstremizma i kiberkriminala.

Zaključno, po pitanju konflikta u Gorskom Karabahu Zovko je pozvala u amandmanu da se na temelju iskustava u područjima nedavnih sukoba u jugoistočnoj Europi razmotre najbolje prakse i potaknu dijalog na temu mira i pomirenja među istaknutim kulturnim i vjerskim vođama kako bi se u područjima sukoba smanjile napetosti.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.