Željana Zovko

Objavljeno: 12.5.2020.

Zovko: Sada očekujemo jači odgovor Komisije i preporuke kako pomoći našoj turističkoj sezoni

Split, ​12. svibnja 2020.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je najavu povjerenika za unutarnje tržište Thierrya Bretona o sveobuhvatnoj europskoj podršci sektoru turizma koji je teško pogođen trenutačnom krizom koju je uzrokovao virus Covid-19. Zovko je naglasila kako europski turistički sektor obuhvaća između 10 i 11% europskog BDP-a i zapošljava preko 27 milijuna ljudi čime čini otprilike 12% ukupnih radnih mjesta unutar Europske unije te izjavila:

“Sada očekujemo snažniji odgovor Europske komisije i preporuke kako pomoći našoj turističkoj industriji, kako otvoriti granice i kako uspješno se nositi sa spašavanjem i naše turističke sezone. U tom cilju pozdravljam sve dogovore, uključujući i one bilateralne, kako bismo iz dana u dan pomagali malim i srednjim poduzećima i našoj turističkoj industriji od koje ovise mnoga radna mjesta u Republici Hrvatskoj. Kao vaša zastupnica za to se zalažem i zalagat ću se ubuduće.”

Najavljene mjere potpore Komisije za turističku industriju nadopunit će i pojačati mjere poduzete na nacionalnim razinama zemalja članica. Mjere Komisije uključuju podršku za likvidnost, fiskalne mjere, ublažavanje pravila o državnim potporama, nove smjernice o pravima putnika i primjenu direktive o paketnim putovanjima.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.