Željana Zovko

Objavljeno: 10.7.2020.

Zovko: Srebrenicu ćemo zauvijek pamtiti kao kolektivni poraz, no ono što je uslijedilo daje nam nadu da učimo na vlastitim pogreškama i da možemo ostvariti velike stvari kada netko preuzme vodstvo

Bruxelles, 10. srpnja 2020.

 

Danas obilježavamo 25. obljetnicu pada UN-ove sigurnosne zone Srebrenice i odajemo počast žrtvama masakra koji je uslijedio nakon toga, a u kojem je život izgubilo 8000 osoba, uglavnom civila, koji će zauvijek ostati zapisan u kolektivnom sjećanju Europe kao tragedija do tada neviđenih razmjera i neuspjeh politike našeg vremena.

Dok odajemo počast žrtvama tragedije u Srebrenici, trebamo se prisjetiti i onoga što je uslijedilo u tjednima i mjesecima nakon toga. Naime, Radovan Karadžić i Ratko Mladić okrenuli su se tada drugoj meti, još jednoj  sigurnosnoj zoni UN-a, u Sjevernozapadnoj Bosni i Hercegovini, Bihaću. U strahu da se ne ponovi ono što se dogodilo u Srebrenici, Hrvatska vojska je pokrenula operaciju Oluja početkom kolovoza. Opsada Bihaća razbijena je u roku od nekoliko dana i Karadžićeve i Mladićeve snage poražene su za manje od tjedan dana. Upravo ta preraspodjela snaga omogućila je potpisivanje mirovnog sporazuma u Daytonu u studenom 1995. godine.

Srebrenicu ćemo zauvijek pamtiti kao kolektivni poraz, no ono što je uslijedilo daje nam nadu da učimo na vlastitim pogreškama i da možemo ostvariti velike stvari kada netko preuzme vodstvo. To, naravno, nije utjeha za obitelji koje su izgubile svoje najmilije u srpnju 1995. godine, ali ulijeva nadu da ćemo iz naših aktivnosti i spašavanja Bihaća izvuci pouku.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.