Željana Zovko

Objavljeno: 21.9.2020.

Zovko: Stav Vijeća o višegodišnjem financijskom okviru i vanjskim financijskim instrumentima može ugroziti vjerodostojnost Unije u partnerskim zemljama

Bruxelles, 21. rujna 2020.

 

Danas je na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta održana debata o ishodu  specijalnog zasjedanja Europskog vijeća održanog od  17. do 21. srpnja na temu višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027. Zastupnici su izrazili zabrinutost zbog predloženog smanjenja vanjskih financijskih instrumenta EU-a, naglasivši da takav prijedlog može ugroziti vjerodostojnost Unije u partnerskim zemljama.

Željana Zovko, suizvjestiteljica za instrument pretpristupne pomoći (IPA III.), izvijestila je Odbor o utjecaju kojeg zaključak sastanka na vrhu ima posebice na ovaj instrument, kazavši da predložena smanjenja mogu ugroziti sposobnost Europske unije da pristupnim zemljama pruži potporu u postizanju stabilizacije i provođenju promjena, te u pripremama za obveze koje će imati kao članice Unije.

Zovko je nadalje kazala da se korisnici sredstava iz IPA fondova još uvijek susreću s brojnim izazovima, od nedovoljno razvijene demokracije do gospodarske transformacije i regionalne integracije. Sa slabom uključenosti Europske unije,  regija je u geopolitičkom kontekstu još više prepuštena na milost i nemilost aktera iz trećih zemalja.

Prema suizvjestiteljici Zovko, ova  zabrinutost je tema i tripartitnih razgovora, kako bi se  premostila razlika između Vijeća i Parlamenta. „Pored financijskih resursa, potrebno je u Uredbu o IPA instrumentu ugraditi i odgovarajuću ulogu Europskog parlamenta u upravljanju i nadzoru.” – kazala je Zovko.

Zovko je izvijestila Odbor da su pregovori još u tijeku, i to jačim intenzitetom, s obzirom na to da nova Uredbu o IPA instrumentu stupa na snagu 1. siječnja sljedeće godine.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.