Željana Zovko

Objavljeno: 26.9.2017.

Zovko sudjelovala na desetom plenarnom zasjedanju EuroLata u El Salvadoru

El Salvador, 26. rujna 2017. – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko boravila je proteklog tjedna u glavnom gradu Republike El Salvador, San Salvadoru, na Desetom plenarnom zasjedanju Europsko-latinskoameričke parlamentarne skupštine (EuroLat) na kojem se razgovaralo o budućnosti multilateralnog trgovinskog sustava i suradnji EU-a i Latinske Amerike u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Delegaciju Europskog parlamenta predvodio je predsjednik europskog dijela EuroLata Ramón Jáuregui, dok je latinoameričku stranu predvodio dopredsjednik Robert Requião iz Brazila. Na sjednici su sudjelovali Salvador Sánchez Cerén, predsjednik El Salvadora te bivši predsjednici Gvatemale Vinicio Cerezo i Dominikanske Republike Leonel Fernández Reyna. Zastupnici su razmijenili mišljenja i s ministrom vanjskih poslova El Salvadora Hugom Rogerom Martínezom Bonillom o međunarodnim odnosima i pripremama za sljedeći summit EU-CELAC-a čije je održavanje odgođeno za sljedeću godinu u San Salvadoru.

Na sjednici su zastupnici usvojili rezolucije o trgovini malim i lakim oružjem, Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) i Transpacifičkom partnerstvu (TPP), promjenjivosti cijena hrane, budućnosti multilateralizma i neformalnog rada i rada na crno.

Na zasjedanju se raspravljalo i o temama poput reguliranja aktivnosti lobiranja, suradnji na području zrakoplovstva i zračne sigurnosti, nezakonitog ribarenja, borbi protiv socijalne nejednakosti, održivom razvoju, Zajedničkom području istraživanja EU-a i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (EU-CELAC) i pristupu vodi za piće kao ljudskom pravu.

Nova radna skupina o pitanjima sigurnosti, organiziranog i transnacionalnog kriminala i terorizma održala je dvije debate o borbi protiv ovih oblika kriminala i o mogućnostima suradnje između EU-a i Latinske Amerike na tom području.

Tijekom sastanaka s predstavnicima građanskog društva zastupnici su razgovarali o mogućnostima osiguranja uključenosti građana u monitoring trgovinskih sporazuma i sporazuma o udruživanju.

Na plenarnom zasjedanju okupilo se 150 članova EuroLata, 75 zastupnika Europskog parlamenta i 75 zastupnika latinskoameričkih i karipskih parlamenata.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.