Željana Zovko

Objavljeno: 6.6.2017.

Zovko sudjelovala na konferenciji o Zapadnom Balkanu

Bruxelles, 6. lipnja 2017. godine – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas na 6. konferenciji o Zapadnom Balkanu pod nazivom „EU-Zapadni Balkan: izazovi i mogućnosti.“ Konferencija, u organizaciji EPP grupe u Europskom parlamentu, okupila je lidere država zapadnog Balkana, koji su dio europskih pučana, kako bi zajednički razmotrili izazove koji su pred njima na putu k EU.

Na konferenciji su sudjelovali, uz organizatoricu zastupnicu Mariya Gabriel i predsjednik EPP-a Joseph Daul, predsjednik grupe europskih pučana u Europskom parlamentu Manfred Weber, europski povjerenik za politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, državni tajnik za europske integracije Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, ministrica europskih integracija Republike Srbije Jadranke Joksimović, Nikola Grujevski, predsjednik VMRO-DPMNE iz Makedonije, i potpredsjednik Demokratske lige s Kosova, Lufti Haziri.

Tijekom konferencije EPP grupa je još jednom potvrdila svoju nedvosmislenu podršku europskoj perspektivi Zapadnog Balkana te naglasila kako se obvezuje na jačanje političkog dijaloga sa svojim partnerima na Zapadnom Balkanu.

Tijekom svog obraćanja na konferenciji Zovko je govorila o ideji i kompromisu na kojem je utemeljena Europa. Pozvala je na jaču prisutnost EU kako se ne bi ostavio prostor populistima i neeuropskim zemljama koje žele imati jači utjecaj. Također je upozorila na aktualni problem migracija i sigurnosne ugroze koje javni  zapaljivi govor može donijeti.

„Teška vremena traže odgovorne i hrabre lidere koji će znati dati ruku pomirenja i iskoračiti dalje nego što je to trenutačno popularno“, dodala je na kraju Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.