Željana Zovko

Objavljeno: 17.4.2018.

Zovko sudjelovala na raspravi o Globalnim sporazumima UN-a o sigurnim, urednim i zakonitim migracijama i izbjeglicama

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas u Strasbourgu, zajedno s povjerenikom Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom, na raspravi o napretku Globalnih sporazuma UN-a o sigurnim, urednim i zakonitim migracijama i izbjeglicama.

Tijekom rasprave zastupnica Zovko je istaknula kako su Globalni sporazumi UN-a, kao slijednicima  njujorške deklaracije koja je usvojena prošle godine na Generalnoj skupštini UN-a, imaju za cilj unaprijediti upravljanje kao i rješenje izazova povezanih s globalnim migracijama.

Zastupnica je tijekom rasprave naglasila kako je odgovornost, tj. zaštita života, slobode i ljudskih prava u okviru globalnih obveza jedan od ključnih elemenata rezolucije o Globalnim sporazumima UN-a te je naglasila kako se EU i ostali globalni akteri moraju aktivnije angažirati u njihovom ispunjavanju. Zovko je istaknula kako bi mjere uključivale podršku državama u razvoju koje su već primile veliki broj izbjeglica u pogledu njihove integracije u društvu kao i njihove ekonomske samostalnosti u državama primateljicama.

Ono što smatram važnim jest jačanje otpornosti društava i gospodarstava u državama koje su zahvaćene krizama, kao i donošenje mjere za suzbijanje siromaštva i jačanja inkluzivnosti gospodarskog rasta i razvoja kao jednog od ključnih rješenja za globalne migracije, što je ujedno i navedeno u tekstu rezolucije čija sam suautorica“, zaključila je Zovko.

Cijeli govor s rasprave pogledajte u nastavku.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.