Željana Zovko

Objavljeno: 12.6.2018.

Zovko sudjelovala na raspravi o novom moderniziranom sporazumu između EU-a i Čilea

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas u Strasbourgu na raspravi o Izvješću o preporuci Europskog parlamenta Vijeću, Komisiji i potpredsjednici Komisije / Visokoj predstavnici Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku o pregovorima o modernizaciji Sporazuma o pridruživanju između EU-a i Čilea. Podsjetimo kako je zastupnica Zovko aktivno radila na izradi ovog izvješća na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta kao izvjestiteljica u ime Europske pučke stranke.

Zastupnica Zovko je na početku svog izlaganja naglasila kako je Čile oduvijek bio jedan od najvažnijih poveznika između Europe i Latinske Amerike. Također, istaknula je snažnu ulogu hrvatske dijaspore u izgradnji Čilea, koja je nakon Domovinskog rata dala veliki doprinos u izgradnji hrvatskog gospodarstva, poglavito turizma. Spomenula je, također, i doprinos Čilea u očuvanju mira u Bosni i Hercegovini u sklopu EUFOR-ove operacije Althea.

U kontekstu novog moderniziranog sporazuma između EU-a i Čilea, Zovko je naglasila kako je Čile, država koja sa svojom uspješnom demokratskom tranzicijom može biti samo primjer drugim državama, jedan od ključnih partnera EU-a po pitanju suradnje na poljima gospodarstva, investicija, zaštite ljudski prava, kulture i kulturne različitosti.

„U novom, sveobuhvatnom i osuvremenjenom sporazumu želi se dodatno ojačati multilateralna suradnja na polju migracija, sigurnosti i obrane, borbe protiv terorizma, organiziranog kriminala, klimatskih promjena kao i poticanja redovnog dijaloga po pitanju smanjenja socioekonomskih razlika, jačanja ljudskih i temeljnih prava“, naglasila je Zovko.

„Nadam se kako će ovo izvješće poslužiti kao dobra podloga za završetak pregovora o novom moderniziranom sporazumu, koji bi omogućio Čileu da ostane, kao i dosad, europska poveznica na kontinentu“, zaključila je zastupnica Zovko.

Cijeli video s rasprave o Čileu možete pogledati u nastavku.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.