Željana Zovko

Objavljeno: 12.6.2020.

Zovko: Sveobuhvatni sporazum između Europske unije i Velike Britanije i Sjeverne Irske treba uključivati zajednički okvir o vanjskoj i sigurnosnoj politici

Bruxelles, 12. lipnja 2020.

Odbor za vanjske poslove i Odbor za međunarodnu trgovinu glasat će u petak o Preporukama  o pregovorima za novo partnerstvo s Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne  Irske. Europski parlament ovim Izvješćem iskazuje potporu radu pregovarača Europske unije s timom Ujedinjenog Kraljevstva.

Zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove, Željana Zovko, smatra da je ovo Izvješće izuzetno značajno, jer jasno predstavlja stav Europske unije. „Politička vrijednost ovog  dokumenta dodatno je pojačana time što su u njegovu izradu uključeni različiti povezani odbori i političke skupine.”

Obje strane, Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo, izrazile su zainteresiranost za blisko partnerstvo. Međutim, Ujedinjeno Kraljevstvo ne želi razgovarati o budućoj suradnji na području vanjske i sigurnosne politike. „S obzirom na zajedničku povijest i zajedničke interese, kao i geografsku blizinu, i ova bi pitanja svakako trebala biti uključena u pregovarački  paket.” – izjavila je Zovko. Zastupnica Zovko svojim je amandmanima predložila da se naglasi da je usvajanje zajedničkog okvira o vanjskoj i sigurnosnoj politici u interesu obiju strana, kao i  zauzimanje usklađenog pristupa trenutnim, ali i budućim zajedničkim izazovima.

Nakon usvajanja na zajedničkoj sjednici Odbora za vanjske poslove i Odbora za međunarodnu trgovinu, o tekstu Preporuka glasat će se na plenarnoj sjednici, zakazanoj za 17. -19. lipnja.

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.