Željana Zovko

Objavljeno: 30.5.2018.

Zovko: Trebaju se jačati kapaciteti država članica na području civilne zaštite, a dostupni ih instrumenti moraju nadopunjavati (Video)

Strasbourg, 30. svibnja 2018. – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas u Strasbourgu na raspravi o Izvješću o prijedlogu odluke Europskog parlamenta i Vijeća o izmjeni Odluke br. 1313/2013 o Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu. Podsjetimo, zastupnica Zovko sudjelovala je, kao izvjestiteljica za mišljenje u ime Odbora za razvoj, u izradi ovog izvješća.

Na početku svoga izlaganja, zastupnica Zovko je naglasila kako je potrebno jačati nacionalne kapacitete civilne zaštite, a da ih instrumenti na EU razini, u ovom slučaju Mehanizam Unije za civilnu zaštitu nadopunjavaju.

Prošlogodišnji požari na jugu Europe, uz veliku materijalnu štetu i ljudske žrtve, otkrili su nedostatak u postojećim mehanizmima za borbu protiv katastrofa velikih razmjera“, rekla je zastupnica Zovko.

U tom kontekstu, zastupnica je naglasila kako usvojeni amandmani u Komisiji omogućuju ovlast raspoređivanja kapaciteta sustava rescEU, dok operativna kontrola u kriznim područjima ostaje pod kontrolom država članica. Nadalje, naglasila je kako je u izvješću unesena odredba koja omogućuje državama članicama, koje nisu u mogućnosti sudjelovati u udruženim kapacitetima za civilnu zaštitu, stopu sufinanciranja, ne veću od 55 posto prihvatljivih troškova za prijevoz, što bi bilo iznimno važno i za Republiku Hrvatsku.

Zaključno, zastupnica je, u kontekstu razvojne politike, pozdravila odredbe koje bi omogućile međunarodnu suradnju na području civilne zaštite.

„Usvojene odredbe omogućit će povećanje kapaciteta za osposobljavanje i pojačane razmjene znanja i iskustava u području civilne zaštite s međunarodnim organizacijama i trećim zemljama kako bi se pridonijelo smanjenju rizika od katastrofa, u kontekstu Okvira iz Sendaija“, zaključila je Zovko.

Glasovanje je predviđeno sutra, u četvrtak 31. svibnja.

Video govora zastupnice Zovko

Video izjave povjerenika Stylianidesa

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.