Željana Zovko

Objavljeno: 18.6.2020.

Zovko: Trebamo europski model izvesti u ostatak svijeta, jer taj model funkcionira

Bruxelles, 17. lipnja 2020.

Na početku plenarne sjednice Europskog parlamenta za mjesec lipanj održana je debata o demonstracijama protiv rasizma nakon smrti Georgea Floyda. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obratila se ispred Komisije, a i svi su zastupnici u Europskom parlamentu zagovarali potrebu za potpunim uživanjem svih ljudskih i osnovnih prava i potrebu odbacivanja svih oblika nasilja i diskriminacije.

Zamjenica koordinatora EPP-a u Odboru za vanjske poslove Željana Zovko podsjetila je da su kroz povijest sve skupine, čija prava nisu podržavale policijske ili državne snage, morale platiti cijenu za mijenjanje sustava, što je završavalo u nesigurnosti.

„Imali smo slične slučajeve nakon velikih ratova i revolucija, kada je prijetnja fašizma zamijenjena drugim totalitarnim ideologijama, nametanjem izopćivanja svih koji se nisu uklapali u tu ideologiju; tako je bilo barem u mom dijelu svijeta.“ – kazala je Zovko, dodavši da je okrutno ubojstvo Georgea Floyda pokvarilo ideju o američkom snu. „Mogli smo vidjeti vlastitim očima na suvremenim tehnološkim sredstvima i to što smo vidjeli osvijestilo nas je. Shvatili smo da slični slučajevi moraju biti legitimno predstavljeni, kako bi se svi osjećali jednakima, a ne građanima drugog reda.”

Zovko je nadalje kazala da bez obzira na to što već godinama pokušavamo naš način razmišljanja objasniti svim partnerima izvan Europe, moramo taj način razmišljanja izvesti i pokazati da Europska unija već 70 godina predstavlja najbolji model mirovnog projekta. „Trebamo europski model izvesti u ostatak svijeta, jer budimo iskreni, to je jedini model koji funkcionira.” – zaključila je Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.