Željana Zovko

Objavljeno: 24.12.2020.

Zovko: Trgovinski sporazum između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva donosi jasnoću za obje strane Kanala

Bruxelles, 24. prosinca 2020. godine

Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo postigli su sporazum točno pred završetak prijelaznog razdoblja Brexita. Ujedinjeno Kraljevstvo napušta jedinstveno tržište EU-a 1. siječnja 2021. godine s trgovinskim sporazumom.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Željana Zovko čestitala je pregovaračima na postizanju sporazuma, čime su spriječili kaos očekivan u slučaju nepostizanja istog.

„Pregovori su bili teški; no, sporazum je ipak postignut na vrijeme. Obje su strane postigle dogovor oko preostalih otvorenih pitanja, uključujući ribarstvo i konkurentnost europskih i britanskih poduzeća.” – navela je Zovko.

Dodala je da žali što ovo ujedno znači i obustavu razmjene studenata s Ujedinjenim Kraljevstvom preko programa Erasmus+, kao i kulturnih veza kroz druge brojne europske programe.

„Bez obzira na sve, ovaj sporazum predstavlja najbolju moguću opciju kojom ćemo izbjeći spaljivanje svih mostova nakon tužnog razvoda s Ujedinjenim Kraljevstvom .” – istaknula je Zovko.

Sljedeći korak je usvajanje odluke na Vijeću, čime se odobrava potpisivanje sporazuma i njegova privremena primjena od 1. siječnja 2021. godine. Nakon toga, sporazum će u siječnju biti predmet temeljitog razmatranja u Europskom parlamentu.

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.