Željana Zovko

Objavljeno: 22.11.2018.

Zovko : U BiH živi 500 tisuća Hrvata, građana Europske unije, te nam je u interesu očuvati mir i stabilnost na granici s EU

Bruxelles, 22.studenog 2018.

 

Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) održana je rasprava o kratkom izvješću  o izbornoj promatračkoj misiji Europskog parlamenta u Bosni i Hercegovini te druga razmjena mišljenja o Izvješća Europske komisije o Bosni i Hercegovini za 2018. godinu na kojoj je sudjelovala i zastupnica Zovko.

Govoreći o nedavno održanim izborima, zastupnica Zovko se u svom obraćanju osvrnula na strane utjecaje u BiH. ‘Krajnje je vrijeme da se razmotre strani utjecaji koji su prisutni u BiH’, naglasila je Zovko.

U drugom dijelu rasprave zastupnica Zovko je istaknula kako je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na posljednjem sastanku Europskog vijeća pokrenuo raspravu o nedavno održanim izborima te grubom gaženju Dejtonsko-Pariškog mirovnog sporazuma koje je za posljedicu imalo pokretanje rasprave i na Vijeću za vanjske poslove.

‘U Bosni i Hercegovini živi 500 tisuća Hrvata, građana Europske unije, te nam je u interesu očuvati mir i stabilnost na granici s BiH. Europski parlament je usvojio je do sada četiri rezolucije o BiH, koje nude srednji put koji se nalazi između dva ekstrema, separatizma i unitarizma. Jedino EU rješenje za Bosnu i Hercegovinu jest srednji put, federalizacija, implementacija preporuka Europskog parlamenta, poštivanje odluka Ustavnog suda kao Dejtonsko-Pariškog mirovnog sporazuma sve dok on ne bude promijenjena’, zaključila je zastupnica Željana Zovko.

 

Videozapisi

1. Video – Kratko izvješće o izbornoj promatračkoj misiji :

2. Video – Izvješće o Komisije o Bosni i Hercegovini :

 

 

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.