Željana Zovko

Objavljeno: 23.1.2019.

Zovko: “U interesu je Europske unije, kao i Monaka, Andore i San Marina, jačati naše odnose i graditi na našim zajedničkim političkim i kulturnim vrijednostima skladnu zajedničku budućnost“.

Bruxelles 21.siječnja 2019. – Tijekom sastanka Odbora za vanjske poslove, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko intervenirala je tijekom rasprave o budućem sporazumu o pridruživanju između EU i Andore, Monaka i San Marina. Kao izvjestiteljica u sjeni EPP-a o ovom dokumentu, iznosila je svoje amandmane na predloženo izvješće.

Sporazum o pridruživanju ima za cilj pružanje pristupa gore navedenim zemljama unutarnjem tržiš¡tu EU-a i poticanje primjene četiriju sloboda unutar njihovih teritorija. S tim ciljevima obje strane žele poticati svoje dugogodišnje odnose i stvarati integriranu suradnju temeljenu na pravnoj stečevini EU i njihovim zajedničkim političkim, kulturnim i druš¡tvenim vrijednostima, naglasila je zastupnica Zovko.

Posebna karakteristika tekućih pregovora je teritorijalna dimenzija Andore, Monaka i San Marina. Njihova mala veličina i relevantne društvene, ekonomske i administrativne posljedice zahtijevaju dovoljnu pozornost tijekom pregovaračkog procesa. U tom svjetlu, zastupnica Zovko predložila je stvaranje učinkovitog okvira kako bi se olakšala provedba sporazuma o pridruživanju i osigurala dosljedna interpretacija pravne stečevine EU-a u pojedinim državama.

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.