Željana Zovko

Objavljeno: 30.4.2019.

Zovko u Zagrebu govorila o iskustvu s Mehanizmom Unije za civilnu zaštitu

Zagreb, 29. travnja 2019.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozvana je da se obrati kao gost govornik na konferenciji u Zagrebu, koju je organiziralo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i da predstavi svoj rad na mehanizmu “RescEU” i novom Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu. Glavna tema Trećeg otvorenog dijaloga partnera je zaštita od požara i rizika od pojačane seizmičke aktivnosti koji utječu na energetske obnove zgrada. Zovko je podržala ideju da se 31. svibnja, dan kada je 1731. godine u Zagrebu izbio veliki požar, uvede kao Europski dan zaštite od požara.

Zovko je podsjetila da je Hrvatska doživjela nekoliko velikih šumskih požara, u kojima je tisuće građana pretrpjelo materijalnu štetu, a cijela nacija strašnu emocionalnu štetu. No, Hrvatska nije bila izoliran slučaj. Prirodne katastrofe i katastrofe izazvane ljudskim djelovanjem opustošile su više zemalja na europskom kontinentu. U jesen 2017. godine Komisija je odlučila izaći s prijedlogom jačanja civilne zaštite u svjetlu trendova katastrofa, uključujući ekstremne vremenske uvjete. Glavni su ciljevi prijedloga bili poboljšati prevenciju i pripravnost, poboljšati kolektivni kapacitet reakcije na razini Europe i osigurati fleksibilnost i učinkovitost Mehanizma.

Kao članica Odbora za razvoj Zovko je radila na nacrtu teksta i pregovarala s kolegama iz drugih političkih stranaka o izradi dokumenta kojim se procjenjuje prijedlog Komisije i predlažu nove odredbe. Uspjela je naglasiti da pomoć koju država-članica pružaju kroz Europsku pričuvu za civilnu zaštitu predstavlja nadopunu, a ne zamjenu za postojeće kapacitete u državama-članicama koje dostavljaju zahtjev za pomoć, čime se ne dovodi u pitanje  primarna odgovornost država-članica za prevenciju katastrofa i reakciju na njihovom teritoriju.

Zovko je spomenula i promotivne događaje, koje je organizirala s ciljem razvijanja svijesti o Mehanizmu, kao što je bila Konferencija održana u Splitu, 10. srpnja 2018., na kojoj je sudjelovalo Europski povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Stylianides. I ova konferencija, održana 29. travnja, dobar je primjer, jer je u otvorenom dijalogu partnera okupila predstavnike državne i lokalnih vlada, akademske zajednice i stručnih krugova, građevinskog i energetskog sektora i srodnih grana na tematskim radionicama u organizaciji Ministarstva.

 

Copyright © Željana Zovko 2017. Sva prava pridržana.