Željana Zovko

Objavljeno: 10.7.2020.

Zovko: Uloga sektora kulture ključna je za gospodarstvo i naš europski identitet

Bruxelles, 10. srpnja 2020.

 

Zastupnici u Europskom parlamentu na srpanjskoj su plenarnoj sjednici ponovno zatražili veću potporu za kreativni i kulturni sektor u oporavku od pandemije Covida-19. S obzirom na to da su upravo ova dva sektora najviše pogođena krizom izazvanom pandemijom, smatraju da im višegodišnjim financijskim okvirom i fondom za oporavak nije namijenjena dostatna financijska potpora.

Zastupnica Željana Zovko već je na samom početku pandemije pokrenula ovo pitanje u dopisu upućenom povjerenici Gabriel. Zovko je s kolegama iz EPP-a, članovima Odbora za kulturu i obrazovanje, uputila dopis i ministrima iz EPP-a, koji rade na višegodišnjem financijskom okviru i paketu za oporavak, zatraživši povećana sredstva pomoći za sektor kulture, obrazovanja, mladih i  sporta. U dopisu su podsjetili na obećanje Komisije da će utrostručiti proračun za Erasmus+ i značajno povećati sredstva za vodeće instrumente, što nije u potpunosti zadovoljeno.

„Uloga sektora kulture ključna je za gospodarstvo i naš europski identitet i nikako ne smijemo podcjenjivati njegovu vrijednost. Ovaj je sektor svoja vrata zatvorio odmah s početkom pandemije i neće se još skoro otvoriti, što znači da mu moramo osigurati punu potporu.” – kazala je Zovko.

Zovko je nadalje ukazala na to da se 40% turističkog sektora odnosi upravo na kulturni turizam,  uključujući spomenike svjetske baštine, koji svjedoče o našoj zajedničkoj europskoj povijesti. „Zabrinjavaju me aktivnosti kojima u Turskoj Aja Sofiju, spomenik svjetske baštine, koji pokazuje različite slojeve naše prošlosti, iskorištavaju kao kulturološko i vjersko oruđe. Pozivam Komisiju da pokuša svim raspoloživim načinima zaustaviti ovo skandalozno ponašanje.“ – zaključila je Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.