Željana Zovko

Objavljeno: 9.3.2021.

Zovko: Usvajanjem programa EU4Health, Europski parlament poduzima veliki korak u poboljšanju zdravstvenih sektora u cijeloj Europskoj uniji

Bruxelles, 9. ožujka 2021. godine

Zastupnici u Europskom parlamentu su na današnjoj plenarnoj sjednici usvojili zdravstvenu strategiju EU4Health, razvijenu kao dio odgovora Europske unije na pandemiju Covid-19. S proračunom od 5,1 milijardi eura, ovaj program pridonijet će područjima u kojima EU može dodati vrijednost, poput borbe s prekograničnim zdravstvenim prijetnjama i zaraznim bolestima, pružanjem podrške zdravstvenim sustavima država članica i stavljanjem na raspolaganje lijekova i medicinskih proizvoda. Privremeni sporazum usvojen je u Europskom parlamentu sa 631 glasova za, 32 protiv i 34 suzdržanih.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko navela je da je od ključne važnosti osigurati da program EU4Health izvuče pouke iz pandemije Covid-19 i podrži radnje za nadogradnju zdravstvenih sustava u državama članicama EU-a. Također, kao supredsjedateljica skupine zastupnika Europskog parlamenta za zdravlje pluća, Zovko je izrazila zadovoljstvo što će EU4Health financirati napore za prevenciju i dijagnozu nezaraznih bolesti poput raka, kroničnih bolesti dišnog sustava i dijabetesa. „Ocjenjujući naš odgovor na krizu u prošloj godini, možemo razviti dugoročne strategije, bolje praćenje i bolju prevenciju i liječenje zdravstvenih problema, kako onih koji se odnose na koronavirus, tako i onih koji nisu povezani s virusom Covid-19″, istaknula je Zovko.

Europska komisija je prošle godine predstavila novi samostalni program EU4Health za razdoblje 2021. – 2027. kao dio plana oporavka EU Sljedeće generacije (Next Generation EU). Parlament i Vijeće postigli su privremeni sporazum 14. prosinca 2020. godine, a odbor ENVI usvojio je konačni kompromisni tekst koji je proizašao iz međuinstitucionalnih pregovora 15. siječnja 2021. godine. Nakon usvajanja od strane Vijeća i Europskog parlamenta, Komisija će iznijeti detaljan program rada za 2021. godinu.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.