Željana Zovko

Objavljeno: 8.11.2017.

Zovko, voditeljica promatračke misije EU-a za izbore u Nepalu, službeno otvorila misiju

Kathmandu, 7. studenog 2017. – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, voditeljica promatračke misije Europske unije za izbore zastupnika u Zastupničkom domu i pokrajinskim skupštinama u Nepalu, danas je i službeno otvorila promatračku misiju.

„Velika mi je čast biti imenovana voditeljicom promatračke misije Europske unije za izbore u Nepalu, koji će se održati u dva kruga, 26. studenog i 7. prosinca, i koji predstavljaju izuzetno važan korak u demokratskom razvoju ove zemlje. Uistinu se nadam da će nazočnost Europske unije na ovim izborima u velikoj mjeri doprinijeti inkluzivnosti i transparentnosti izbornog procesa.“ – kazala je Zovko na konferenciji za medije u Kathmandu.

U povodu službenog otvaranja promatračke misije Zovko se u prethodna dva dana sastala s članovima Izbornog povjerenstva Nepala, vladinim dužnosnicima, kao i s predstavnicima političkih stranaka.

Zovko je pojasnila da se mandat promatračke misije EU-a sastoji u praćenju svih aspekata izbornog procesa i procjeni usklađenosti izbora sa zakonskom regulativom Nepala, kao i s obvezama na demokratske izbore preuzetima na međunarodnoj i regionalnoj razini.

Misiju trenutno čini glavni tim s 10 izbornih analitičara, stacioniranih u Kathmandu, koji su doputovali u Nepal 25. listopada i 38 dugoročnih promatrača, koji su jutros raspoređeni po cijeloj zemlji sa zadatkom praćenja priprema za izbore i izbornih kampanja.

„U ovom trenutku naši su dugoročni promatrači već na putu ka svim pokrajinama zemlje. Čim stignu do svojih odredišta, počet će sa sastancima s izbornim dužnosnicima, kandidatima i predstavnicima građanskog društva. Oni će izvješća o svom radu podnositi glavom timu u Kathmandu, što će misiji omogućiti da provede objektivnu procjenu izbornog procesa utemeljenu na relevantnim informacijama.” – pojasnila je Zovko.

Misiji će se neposredno prije održavanja prvog kruga izbora, 26. studenog, pridružiti i 20 kratkoročnih promatrača, koji će pratiti tijek izbora na dan održavanja. Drugi krug izbora, koji će se održati 7. prosinca, kao i brojanje glasova, pratit će 24 kratkoročna promatrača.

Dugoročnim i kratkoročnim promatračima u misiji pridružit će se i izaslanstvo od sedam zastupnika Europskog parlamenta, te diplomati iz veleposlanstava država članica EU-a u Nepalu. U dva kruga nepalskih izbora bit će angažirano više od 100 promatrača EU-a.

Promatrači EU-a dužni su pridržavati se strogih pravila ponašanja propisanih za međunarodne promatrače, što znači da u svom radu moraju biti potpuno neutralni i objektivni i da se ne smiju miješati u izborni proces.

Misija će u kratkom roku nakon drugog i konačnog kruga izbora izdati izvješće s preliminarnim nalazima. Misija ostaje u Nepalu do završetka izbornog procesa. Konačno izvješće s preporukama za buduće izbore bit će objavljeno nakon završetka cjelokupnog izbornog procesa.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.