Željana Zovko

Objavljeno: 3.12.2020.

Zovko: Zaključak Međunarodne krizne skupine je da su sva tri konstitutivna naroda u BiH „mixed” i da rješenje treba tražiti na tom tragu

Bruxelles, 4. prosinca 2020.godine

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta održao je međuparlamentarnu sjednicu zajedno s predstavnicima državnih parlamenata zemalja zapadnog Balkana o naučenim lekcijama povodom 25. obljetnice Daytonskog mirovnog sporazuma pod nazivom „Zapadni Balkan: 25 godina nakon Daytonskog sporazuma”. Zaključivanjem ovog sporazuma u Daytonu i njegovim potpisivanjem u Parizu 14. prosinca 1995. godine, zaustavljen je rat na zapadnom Balkanu i postavljen temelj federalne države Bosne i Hercegovine.

Prisutni su s povjerenikom za susjedstvo i proširenje, Olivérom Várhelyijem, posebnim predstavnikom EU-a za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana, Miroslavom Lajčákom i bivšim projektnim ravnateljem Međunarodne krizne skupine za regiju, Markom Prelecom razgovarali o izgledima pomirenja, demokratske transformacije i gospodarskog razvoja na zapadnom Balkanu. Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Josep Borrell, obratio im se snimljenom video porukom.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, Željana Zovko, pozdravila je ovaj događaj i naglasila da je sada potrebno iskoristiti trenutak, nadići Dayton i raditi s Bosnom i Hercegovinom i drugim zemljama u regiji na njihovom ulasku u Europsku uniju.

Zovko je u svom obraćanju pohvalila rad Međunarodne krizne skupine i njihovo Izvješće o Bosni i Hercegovini za 2014. godinu, koje je s obzirom na to da su njegovi zaključci još uvijek relevantni preporučila svima koji se bave ovom zemljom. Zovko se složila s dr. Prelecom da stavljanjem fokusa na gospodarske reforme, politika Komisije u Bosni i Hercegovini u stvari pogrešno postavlja prioritete i zanemaruje još bitnije reforme – ustavnu i strukturalnu.

Vezano za prijedlog „teritorijalnog federalnog” rješenja za zemlju, s naglaskom na tri najveće, kroz povijest uspostavljene zajednice, kojeg je iznio dr. Prelec, Zovko je dr. Prelecu uputila pitanje je li to rješenje ekvivalentno rezolucijama Europskog parlamenta koje pozivaju na federalna rješenja, te je li takva teritorijalna federalna rješenja već postoje u nekim europskim zemljama.

Dr. Prelec je također rekao da su sva tri povijesna naroda u BiH „mixed”, a Zovko je pitala što bi ta ideja značila u smislu buduće ustavne postavke. „Prevladava mišljenje da je samo bošnjačka zajednica “mixed” ili multietnička, no moje iskustvo je da su sve tri zajednice takve.”

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.