Brexit i prijelazno razdoblje – budućnost odnosa između Kraljevstva i EU-a

Brussels, 31. siječanj 2020.

Europski parlament je 29. siječnja usvojio Sporazum o povlačenju Ujedinjenog kraljevstva iz EU-a, što je posljednji korak Brexita. Za mene je ovo tužan događaj i osobno bi mi bilo puno draže da su naši britanski prijatelji odlučili ostati u obitelji.  Međutim, pozitivna strana je da  više od 3,5 godine od referenduma o Brexitu sada jasnije vidimo budućnost Ujedinjenog kraljevstva.

Ujedinjeno kraljevstvo više nije član EU-a i nema pravo glasa u donošenju odluka, no u prijelaznom razdoblju, čije trajanje je planirano do kraja ove godine i dalje je obvezno pridržavati  se europskih propisa. U prijelaznom će razdoblju dosta stvari ostati nepromijenjeno. Ujedinjeno kraljevstvo ostaje član jedinstvenog europskog tržišta i Carinske unije, i dalje će primjenjivati presude Europskog suda, a putovanje u Kraljevstvo neće biti otežano nikakvim restrikcijama.

EU i Ujedinjeno kraljevstvo iskoristit će prijelazno razdoblje za definiranje pojedinosti vezanih za njihov odnos u budućnosti, kao i za pripremanje Ujedinjenog kraljevstva za željenu razinu neovisnosti od Unije. Premijer Ujedinjenog kraljevstva želi da se trgovinski  sporazum s EU-om zaključi u roku kraćem od jedne godine. No, to ipak nece biti nimalo lagan zadatak. Pored velikog broja internih europskih propisa,  EU ima više od 750 bilateralnih sporazuma zaključenih s regijama iz cijelog svijeta. Ako se dvije strane ne usuglase drugačije, Ujedinjeno ce kraljevstvo izgubiti sve pogodnosti i svu pravnu sigurnost koju ovi sporazumi podrazumijevaju, te će morati sami iznova pregovarati. Europska je unija spremna na pregovore, ali u tim će pregovorima dosljedno štititi svoje interese. Unija želi imati Ujedinjeno kraljevstvo za snažnog partnera, no izlaskom iz EU-a UK gubi sve pogodnosti države članice. S obzirom na složenost zadatka koji je pred nama, vrlo je vjerojatno da će pregovori o trgovinskom sporazumu biti  puno kompliciraniji od sporazuma o Brexitu, te nas ne bi trebalo iznenaditi ako se pijelazno razdoblje produži.

Sada, kada Ujedinjeno kraljevstvo više nije član Unije, odnosi između Kraljevstva i EU-a bit će riješavani na Odboru za vanjske  poslove. Ja ću, kao zamjenica koordinatora EPP-a  u AFET-u uvijek biti otvorena za rad s Ujedinjenim kraljevstvom na konstruktivnoj i pozitivnoj budućnosti. Imamo toliko toga zajedničkog – povijest, kulturu i vrijednosti, kao i članstvo u NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama, a ako u nešto možemo biti sigurni, to je da EU želi imati najbolje moguće odnose sa svojom sada već bivšom članicom.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja