Zovko: Turska bi kao strateška partnerica NATO-a i Europe trebala dodatno razmotriti poruke kojima omogućava nezakonito kretanje migranata

Ankara/Mardin, 24. – 27. veljače 2020.

Zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenica  koordinatora EPP-a u Odboru za vanjske poslove, Željana Zovko, izrazila je zabrinutost najnovijim vijestima da Turska više neće sprječavati sirijskim izbjeglicama ulazak u Europu. „Turska bi kao strateška partnerica NATO-a i Europe trebala dodatno razmotriti poruke kojima omogućava nezakonito kretanje migranata.“ – kazala je Zovko.

Zovko je ovaj tjedan posjetila Republiku Tursku sa s izaslanstvom Obora za vanjske poslove (AFET), gdje se susrela s turskim ministrom  vanjskih poslova, Mevlütom Çavuşoğlijem, ministrom unutarnjih  poslova, Süleymanom Soylijem i predsjednikom Odbora za vanjske poslove u turskom Parlamentu, Volkanom Bozkirem. Na sastancima se razgovaralo o odnosima između Europske unije i Turske, situaciji s izbjeglicama na vanjskim granicama EU-a i potrebi za nastavkom i poboljšanjem suradnje između ovih partnera. Jedna od tema razgovora bila je i politička situacija na Bliskom Istoku, kao i aktualni izazovi u regiji.

Zovko se također susrela s predsjednikom Republikanske stranke (CHP), Kemalom Kilicadoroglijem, predstavnicima Delegacije EU-a u Turskoj, predstavnicima akademske zajednice, medija i civilnog društva. Održan je sastanak s prokurdskim političarem Ahmetom Turkom, koji je na demokratskim izborima izabran za gradonačelnika Mardina, međutim, smijenjen je zbog optužbi za podržavanje terorizma. Zovko se susrela i s guvernorom Mardina, Mustafom Yamanom, koji je preuzeo dužnost gradonačelnika.

Izaslanstvo Europskog parlamenta posjetilo je Zdravstveni centar za sirijske izbjeglice, kojeg financira EU i sirijski pravoslavni manastir Deyrulzaferan, gdje ih je dočekao nadbiskup, Salib Ozmen,  metropolit Mardina. Kao suizvjestiteljica za novu financijski instrument za pretpristupnu pomoć IPA III., Zovko je naglasila značaj pravilnog korištenja vanjskih sredstava EU-a na lokalnoj razini. „Pristup mora biti prilagođen specifičnim potrebama, kako bismo očuvali bogatu kulturnu i vjersku baštinu kršćanske manjine u mjestima kao što je Mardin.  U ovoj je regiji kolijevka kršćanske civilizacije i povijest i mjesta kao što je ovaj manastir, koji njeguje aramejski jezik, zaslužuju biti zaštićena.” – rekla je Zovko.

Izaslanstvo Obora za vanjske poslove predvodio je predsjednik Odbora, David McAllister. Ostali članovi bili su: Sergey Lagodinsky, Michael Gahler, Nikos Androulakis, Elena Yoncheva, Ilhan Kyuckyuk i Katrin Langensiepen. Svrha misije u Tursku bila je razgovarati o odnosima EU-a i Turske, te procijeniti stanje vladavine zakona, slobode izričaja i medija i ljudskih prava u ovoj zemlji. Posjet Turskoj organiziran je u kontekstu sačinjavanja AFET-ovo Godišnjeg izvješća o Turskoj u okviru pristupnog procesa.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja