Svaki građanin EU mora imati jednaku zaštitu gdje god se nalazio

Split/Bruxelles 26. ožujka 2020.

 

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas na izvanrednoj plenarnoj sjednici koju je zbog trenutačnih sigurnosnih mjera pratila preko videokonferencije u Splitu. Na dnevnom redu zasjedanja bila su tri prijedloga Komisije kojima bi se omogućila hitna pomoć državama članicama u njihovoj borbi protiv pandemije koronavirusa. Prijedlozi su podržani velikom većinom glasova zastupnika, što je još jednom pokazalo  jedinstvo i solidarnost Europske unije u borbi protiv zajedničkog izazova – pandemije koronavirusa. Zovko je podržala sve predložene mjere Komisije naglasivši kako su odluke ove izvanredne sjednice donesene u trenutku koji je od velike važnosti za Republiku Hrvatsku, koja se istovremeno našla usred dvije velike krize:

Prihvaćeni prijedlozi ključni su za ublažavanje posljedica zdravstvene i humanitarne krize koje su pogodile Republiku Hrvatsku i grad Zagreb. Inicijativom Coronavirus Response mobiliziraju se neiskorištena i prijeko potrebna sredstva iz postojećih europskih fondova, koja će omogućiti smanjenje pritiska na gospodarstva i zdravstvene sustave zemalja članica pogođenih pandemijom koronavirusa. Važno je naglasiti kako bi od oslobođenih 37 milijardi eura, prema procjeni Komisije, Hrvatska mogla iskoristiti ukupno oko 1,158 milijardi eura u svrhu ublažavanja posljedica izazvanih koronavirusom.

Kao izvjestiteljica za mišljenje Odbora za razvoj, Zovko je u proteklom mandatu sudjelovala u izradi unaprijeđenog Europskog mehanizma civilne zaštite i stoga je posebno pozdravila odluku Komisije o osnivanju strateške zalihe medicinske opreme:

Podržavam brzu reakciju Komisije o osnivanju strateške zalihe medicinske opreme kao i odluku o financiranja 90 posto zaliha za države članice u borbi protiv koronavirusa. RescEU je uspostavljen kako bi svaki građanin Europske unije imao zaštitu gdje god se nalazio.

Zovko također podupire prijedlog proširenja djelokruga Europskog fonda solidarnosti (EUSF) koji sada više nije ograničen isključivo na prirodne ili ljudski uzrokovane katastrofe:

Proširenjem djelovanja Europskog fonda solidarnosti na zdravstvene krize omogućit će se korištenje sredstava Fonda u borbi protiv koronavirusa te tako ubuduće poboljšati spremnost i ubrzati reakciju.  U sklopu prijedloga, posebno pozdravljam povećanje limita predujma fonda sa sadašnjih 50 na 100 milijuna eura što će omogućiti brži dotok preliminarnih sredstava pomoći iz Europskog fonda solidarnosti državama pogođenim prirodnim katastrofama. Ta mjera će omogućiti veću preliminarnu financijsku pomoć gradu Zagrebu i tako ubrzati oporavak od razornog potresa koji je pretrpio proteklu nedjelju.

Kao izvjestiteljica za financijski instrument IPA III, Zovko je pozvala Komisiju da nastavi podupirati zemlje Zapadnog Balkana u njihovoj borbi protiv koronavirusa koji ne poznaju granice:

Pozdravljam najavu povjerenika za proširenje Olivera Varhelyjem kako će Europska unija odobriti Bosni i Hercegovini 28 milijuna eura za zdravstveni sustav kao i dodatnih 40 milijuna eura za potporu gospodarstvu u borbi protiv koronavirusa. U ovim izazovnim trenutcima, Europska unija mora materijalnim i financijskim sredstvima pomoći Zapadnom Balkanu i svom susjedstvu kako bi ublažila štetu uzrokovanu koronavirusom. Tako osigura zdravstvenu sigurnost i stabilnost i na vlastitim granicama.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja