Zovko: Europska unija treba preuzeti ulogu nepristranog igrača na Zapadnom Balkanu

Brussels/Split, 20. travnja 2020.

Zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove, Željana Zovko, sudjelovala je na sjednici Odbora za vanjske poslove (AFET) u razgovoru s Visokim predstavnikom i potpredsjednikom Komisije, Josepom Borrellom o implikacijama COVID-a 19 na vanjsku politiku Europske unije i o zajedničkom predstavljanju Akcijskog plana Unije o ljudskim pravima i demokraciji. Na današnjoj su sjednici članovi AFET-a usvojili Preporuke Europskog parlamenta za summit o Zapadnom Balkanu 2020. i Rezoluciju o smjernicama za proračun za 2021. godinu.

U razgovoru s Visokim predstavnikom i potpredsjednikom Komisije Borrellom, Zovko i njeni  kolege iz EPP-a ukazali su na to da Unija mora biti vjerodostojan partner Zapadnom Balkanu u borbi s dezinformacijama o trenutnoj pandemiji, ali i drugim. Zovko je naglasila da bi se Unija trebala više zalagati za olakšavanje dijaloga na relaciji Priština – Beograd, kao i na pitanju Bosne i Hercegovine. „S obzirom na to da Europska unija ima najveći interes za održavanje mira i stabilnosti u regiji, trebala bi konačno preuzeti ulogu nepristranog igrača.” – kazala je Zovko dodavši: „To znači da Unija treba uzeti u obzir stavove svih uključenih strana, a pružiti potporu najslabijima.”

Zovko je podržala usvajanje Preporuka za summit o Zapadnom Balkanu 2020. „Zagrebački summit o Zapadnom Balkanu najveći je događaj koji se organizira u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. S obzirom na pandemiju s kojom smo suočeni, ne znamo sa sigurnošću kada će se summit održati. No, bez obzira na to, činjenica je da je Hrvatska vratila odnose Europe sa Zapadnim Balkanom u sam vrh prioriteta Europske unije.” – izjavila je Zovko. Ovaj je sastanak na vrhu izvanredna prilika da se istakne interes Hrvatske u regiji kao države-graničara koja je najpogođenije tekućim i potencijalnim nestabilnostima u regiji kao rezultat vanjskih utjecaja i neodrživih lokalnih rješenja. „S usvojenim preporukama za Zapadni Balkan, Europski parlament također daje svoj doprinos pozivajući na konstruktivan i integrativan pristup regiji, koja napreduje prema svojoj europskoj perspektivi.“ – zaključila je Zovko. 

Usvojene preporuke uključuju i nekoliko amandmana zastupnice Zovko, koji, između ostalog, naglašavaju potrebu za pomoći Europe s naučenim lekcijama, kako bi se izbjegli nedostaci i osnažio pristupni proces, te podržala demokratska odgovornost osiguravanjem uključenosti Europskog parlamenta u pregled, nadzor i strateško upravljanje izradom, programiranjem i monitoringom i procjenom financijske potpore regiji kroz programe kao što je IPA III., za koji je zastupnica Zovko suizvjestiteljica.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja