Zovko: Ne smijemo dozvoliti selektivan pristup odlukama Ustavnog suda BiH

Strasbourg, 11. srpanj 2023. godine

Zastupnici u Europskom parlamentu glasovat će na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu o godišnjem izvješću o napretku Bosne i Hercegovine za 2022. godinu. U svojem izvješću, Europski parlament svake godine daje  preporuke za korake koje bi Bosna i Hercegovina trebala poduzeti s ciljem napredovanja u procesu pristupanja europskim integracijama.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom Željana Zovko pozdravila je sadržaj ovogodišnjeg izvješća, istaknuvši da njime Europski parlament šalje snažnu poruku potpore Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu. „Europska unija pokazala je svoju predanost europskoj budućnosti zemlje i pružila joj kandidacijski status kao snažan poticaj uz jasno očekivanje da pojača napore u ispunjavanju ključnih reformi u skladu sa 14 ključnih prioriteta Europske komisije i zaključcima Europskog vijeća iz lipnja 2022. godine. Pozivam sve političke aktere da ne propuste ovu povijesnu šansu i ustraju na europskom putu zemlje jer on nema alternative“, naglasila je Zovko i dodala da joj je izuzetno drago da se u ovogodišnjem izvješću nastavlja dobra praksa prijašnjih izvješća u kojima je u konačni tekst uključen spomen konstitutivnih naroda, poštivanja ustavne arhitekture zemlje i Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma te potrebe za implementacijom svih presuda domaćih i stranih sudova.

Ususret glasovanju na plenarnoj sjednici, Klub zastupnika EPP-a priložio je  amandmane u kojima naglašava da se SVE presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine moraju poštivati i u kojima je pozvala vlasti da brzo provedu sve njegove odluke. „Bez provedbe svih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nema napretka na europskom putu zemlje jer je to jedan od ključnih zahtjeva navedenih u 14 prioriteta iz mišljenja Europske komisije. Pozdravljam brzo formiranje Vlasti u Bosni i Hercegovini koje je kao jedan od prioriteta stavilo pronalazak rješenja za anomaliju Izbornog zakona radi koje Hrvati već godinama ne mogu birati svoga predstavnika u Predsjedništvo BiH“, naglasila je Zovko i zaključila kako je jednakopravnost svih konstitutivnih naroda kao i ostalih građana ključna za dugoročnu stabilnost, razvoj i napredak zemlje na njezinom europskom putu.

Podsjetimo, Hrvati u Bosni i Hercegovini su u nekoliko ciklusa izgubili člana Predsjedništva, pogođeni anomalijama Izbornog zakona. Odluke Ustavnog suda, uključujući presudu u slučaju Ljubić, moraju se provesti kako bi se omogućilo ispravljanje navedenih izbornih nepravilnosti i diskriminatornih slučajeva.

U konačni tekst izvješća uključen je i veliki broj amandmana koje je Zovko uložila u sklopu svoga rada u Odboru za vanjske poslove EP-a. U njima je Zovko istaknula važnost konstitutivnosti i ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine te pozvala na poštivanja prava svih zajednica na korištenje i očuvanje vlastitog materinjeg jezika, očuvanje kulturne baštine i običaja, ravnopravne zastupljenosti u institucijama i medijskom prostoru te prava na obrazovanje na vlastitom jeziku. Nadalje, Zovko je pozvala na napredak iskorištavanja fondova EU-a, posebice sredstava iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), kao i nužno pružanje tehničke i financijske pomoći zemlji u ovom kontekstu. Isto tako je u vidu trenutačne geopolitičke situacije u svijetu pozdravila prošlogodišnje produljenje operacije EUFOR Althea te radi sve prisutnijih stranih utjecaja u zemlji pozvala Europsku komisiju, EEAS, Delegaciju EU-a u Bosni i Hercegovini i vlasti BiH da intenziviraju napore u promicanju prednosti bliže integracije i ulažu u komunikacijske kampanje za borbu protiv stranog utjecaja, hibridnih prijetnji i zloćudnih narativa.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja