Zovko u ime EPP grupe ispred Odbora za vanjske poslove predstavila Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan

Bruxelles, 13. veljače 2024. godine

Na zajedničkoj sjednici Odbora za vanjske poslove i Odbora za proračune danas je održano predstavljanje izvješća o uspostavljanju Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan koji je u studenome predstavila Europska komisija zajedno s godišnjim paketom proširenja. Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko sudjelovala je u predstavljanju kao izvjestiteljica Kluba zastupnika EPP-a za instrument u ime Odbora za vanjske poslove.

Zovko je prilikom izlaganja pozdravila novi instrument kao i nedavnu odluku Europskog vijeća o dodijeli 2 milijarde eura za njegovu implementaciju, ali je pritom naglasila da s novim instrumentom dolazi i niz izazova i pitanja koja će adresirati tijekom pregovora i u svojim amandmanima. Zovko je nadalje naglasila da IPA III ostaje primarni financijski mehanizam za pripremu zemalja kandidatkinja za članstvo u Uniji te kao i u slučaju implementacije IPA III, izgradnja kapaciteta i ulaganje u administrativno osoblje ostaju ključni izazov za uspješno izvršenje ovog instrumenta. Dodala je da na temelju dosadašnjeg iskustva s IPA III, moguće je jasno dijagnosticirati da ovo pitanje ostaje glavni prioritet u njegovoj uspješnoj provedbi te je stoga potrebno inzistirati na razvoju lokalnog stručnog znanja, institucijskih kapaciteta i slanja europskih stručnjaka u nacionalne institucije kako bi se osigurala provedbu reformi u ovom mehanizmu.

Zovko se isto tako dotaknula i nedostatka jasnih uvjeta za provedbu traženih reformi prije isplaćivanja sredstava u novom instrumentu što bi moglo dovesti do političkog ucjenjivanja, istaknuvši kako su mir i stabilnost najvažniji, a bilo kakve političke igre mogu rezultirati destabilizacijom ovih zemalja – upravo je zato nužno uspostaviti jasne mehanizme za rješavanje redistribucije sredstava između korisnika u slučaju loših rezultata ili negativne evaluacije. Zovko je pritom istaknula primjer u kojem ako se Bosni i Hercegovini može blokirati i novac prenijeti nekome drugome, jedina razlika u odnosu na IPA II je ta što novac ne ide u Tursku te zaključila kako je instrument za reformu i rast za zapadni Balkan dobrodošao, ali mora biti u skladu s općim ciljevima IPA III i uspostaviti jasna pravila igre.

Podsjetimo, Zovko kao suizvjestiteljica za pretpristupni financijski instrument IPA III aktivno sudjeluje u ime Europskog parlamenta u nadzoru provedbe IPA III putem redovnih Geopolitičkih dijaloga s Komisijom, kao i u radu Strateškog odbora Investicijskog okvira za zapadni Balkana što je omogućeno njezinim zalaganjem tijekom pregovora o instrumentu IPA III da se po prvi put osigura aktivna uloga Europskog parlamenta.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja