Željana Zovko

Objavljeno: 20.1.2021.

Zovko: SAD ulazi u novu eru koja će utjecati na njeno mjesto u svijetu i suradnju s Europskom unijom

Bruxelles, 20. siječnja 2021. godine

Na dan inauguracije novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, zastupnici Europskog parlamenta održali su raspravu o budućnosti transatlantske suradnje. Zastupnica Željana Zovko sudjelovala je u raspravi kao stalna izvjestiteljica EPP-a za odnose sa SAD-om.

Zovko je izjavila kako su politike koje je američka administracija provodila u posljednje četiri godine predstavljale izazov za njene partnere i iznenađenja za njene neprijatelje. Istaknula je da će današnjom inauguracijom SAD stupiti u novu eru kao podijeljeno društvo. Prema mišljenju zastupnice Zovko, to će utjecati i na mjesto SAD-a u svijetu, kao i na mogućnost suradnje s Europskom unijom na zajedničkim pitanjima mira i sigurnosti u našem susjedstvu i u cijelom svijetu. „Ova će suradnja od nas zahtijevati dodatne napore u pružanju potpore, vodstva i resursa za održavanje važnog transatlantskog partnerstva.” – navela je Zovko.

Zovko je potom pozdravila to što se povratak SAD-a multilateralizmu nalazi visoko na ljestvici prioriteta nove administracije. „Ponovno pridruživanje Pariškom sporazumu predstavlja veliki iskorak u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.” – naglasila je Zovko.

Zovko je novom predsjedniku i potpredsjednici čestitala na inauguraciji te poželjela sreću kako njima tako i cjelokupnom američkom narodu.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.