Željana Zovko

Objavljeno: 3.5.2017.
Dalmacijadanas.hr

Trogir u Bruxellesu

U organizaciji Savjeta mladih Grada Trogira, pod pokroviteljstvom zastupnica Željane Zovko i Ivane Maletić, u ponedjeljak je u Europskom parlamentu održana konferencija povodom obilježavanja 20. obljetnice upisa Trogira na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Prisutnima se obratio Ante Stipčić, gradonačelnik Trogira i Ante Škrobica, predsjednik Savjeta mladih grada Trogira. Posebnosti trogirske povijesne i kulturne baštine uz njih su predstavili ravnateljica Muzeja Grada Trogira Fani Celio Cega, pročelnik Konzervatorskog ureda Radoslav Buzančić i pročelnica Upravnog odjela za EU fondove i gospodarski razvoj Patricia Pavlov.

Predstavili su Trogir u opisima europskih putopisaca 19. stoljeća, umjetnost i arhitekturu Splita i Trogira u prvoj polovini 13. stoljeća, te njezinu univerzalnu vrijednost na Listi svjetske baštine UNESCO-a.  Sudionici su detaljnije upoznati i s projektom Trogirska kamena enciklopedija, za koji je Grad Trogir dobio 5,8 milijuna kuna iz EU fondova.

Zastupnica Željana Zovko naglasila je značaj valorizacije hrvatske baštine u Europskom parlamentu koja je na UNESCO-voj prestižnoj listi za povećanje broja kulturnog turizma.

– Kako bi što više valorizirali i koristili ono što Hrvatska ima sa svojim dobrima na listi Svjetske baštine potrebno je olakšati dolazak poslovnih ljudi koji nemaju vremena za duga putovanja. Ono što Trogiru još nedostaje jest direktna zračna linija s Bruxellesom kako bi što lakše bio dostupan, kao i Split, za češće posjete svih onih koji u Bruxellesu donose ključne odluke za razvoj turizma, te im približila ljepote ovog grada spomenika. – rekla je zastupnica Zovko.

Zastupnica Ivana Maletić naglasila je da je uz važnost prezentiranja kulturnih i povijesnih vrijednosti ne samo Grada Trogira nego cijele Hrvatske, na ovoj konferenciji pokazano i partnerstvo u praksi jer je cijeli događaj organiziran na inicijativu Savjeta mladih Grada Trogira, uz podršku i aktivno uključivanje gradske uprave, institucija i organizacija civilnog društva.

– Samo tako, radeći zajedno, možemo realizirati ideje i provoditi projekte – istaknula je zastupnica Maletić.

Posebno se osvrnula na projekt Trogirska kamena enciklopedija.

– Projekti u kulturi i ulaganja u kulturno naslijeđe bili su limitirani na 5 milijuna eura, odnosno 10 milijuna eura ako je riječ o UNESCO-vom spomeniku. Uspjeli smo izboriti da se taj limit ukloni, što otvara vrata snažnijem financiranju projekata poput ovih u Trogiru – naglasila je zastupnica Maletić.

Konferenciju je upotpunila i prigodna izvedba „Lijepe naše“ u interpretaciji Joška Ševe hrvatskog kazališnog, televizijskog i filmskog glumca, a u večernjim satima, u kapeli pokraj Europskog parlamenta, održan je koncert Klape Tragos.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.