Željana Zovko

Objavljeno: 18.1.2018.
ba.n1info.com

”BiH je bolesno dijete pod nadzorom međunarodne zajednice”

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko izjavila je u srijedu kako je pravedno rješenje izbornog zakona u BiH prvi korak u očuvanju mira i sigurnosti na granicama EU-a prema Zapadnom Balkanu.

“Već 18 godina BiH je pod utegom pogrešnih intervencija na Izborni zakon i Ustav koje su dovele zemlju u ‘ćorsokak’ i napravile od BiH bolesno dijete pod nadzorom međunarodne zajednice. Jedini učinkovit lijek je u traženju i uklanjanju uzroka bolesti. Sva tri naroda u BiH moraju imati jednak udio u njezinom oporavku. Sve drugo je produživanje agonije pred očima međunarodne javnosti”, kazala je Zovko, napomenuvši kako je Republika Hrvatska najviše zabrinuta za situaciju koja se događa u BiH, budući da ima najdužu granicu s tom zemljom.

Zovko je to kazala osvrnuvši se na stanje u BiH tijekom plenarne rasprave na kojoj je bugarski premijer Bojko Borisov predstavio prioritete Predsjedništva Vijeća EU-a.

Tijekom šestomjesečnog predsjedanja Vijećem, premijer Borisov je istaknuo četiri prioriteta i to budućnost Europe i mladih, perspektiva Europe i povezivanje sa zapadnim Balkanom, sigurnost i stabilnost u snažnoj i ujedinjenoj Europi, digitalna ekonomija i vještine za budućnost, priopćio je Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Zastupnica Zovko istaknula je važnost prioriteta bugarskog predsjedanja koji govori o tome kako se ne smije zaboraviti da zapadni Balkan treba jasnu europsku perspektivu i povezanost s državama članica.

“Održavanje summita u Sofiji u svibnju, po prvi put nakon Solunskog summita 2003. godine kada je dana jasna perspektiva zemljama jugoistočne Europe za daljnje proširenje Unije, ukazuje na činjenicu da Europa počinje ozbiljnije shvaćati sigurnosnu situaciju na zapadnom Balkanu. To se dalo zaključiti i iz današnjeg govora premijera Borisova”, izjavila je Zovko.

 

Izvor:

ba.n1info.com

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.