Željana Zovko

Objavljeno: 11.4.2017.
Večernji list

Crnadak: Potpuno je logičan zahtjev da jedan narod drugome ne bira predstavnike

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko i šefica Misije Bosne i Hercegovine pri Europskoj uniji, veleposlanica Lidija Topić, jutros su u Europskom parlamentu organizirale radni doručak hrvatskih eurozastupnika s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Igorom Crnadkom, javlja HMS.

Povod sastanka bila je zahvala svim hrvatskim zastupnicima koji kontinuirano pružaju potporu BiH na njezinom putu ka EU i pomažu joj u njezinim nastojanjima da što prije dobije status zemlje kandidatkinje.

Ministar vanjskih poslova, Igor Crnadak, zahvalio je svim hrvatskih zastupnicima u Europskom parlamentu koji godinama kroz svoj kontinuirani rad ulažu napore da Bosna i Hercegovina postane punopravna članica Europske unije. Naglasio je da BiH teško može naći ikakvu zamjerku za odnose s Republikom Hrvatskom s kojom ima više od 1000 kilometara granice. Crnadak je naveo i da je Bosni i Hercegovini na njezinom putu ka EU potrebna  promjena izbornog zakona te da su potpuno logično zahtjevi da jedan narod ne može drugom birati člana Predsjedništva BiH ili izaslanike u Domu naroda.

Zastupnica Željana Zovko istaknula je kako svi članovi hrvatske delegacije žele i čine dobro za BiH i sve rade u cilju da BiH postane punopravna članica EU. Zovko je naglasila i da je nužna promjena izbornog zakona prije općih izbora 2018. godine ako BiH želi dobiti status zemlje kandidatkinje do kraja ove godine.

Tijekom susreta zastupnici su s ministrom razgovarali o Upitniku koji BiH mora ispuniti, problemu Poslovnika, zakonima o medijima i kanalu na hrvatskom jeziku te blokadi investicija.

Naglašeno je da bi Bosna i Hercegovina do kraja ove godine mogla dobiti kandidacijski status ukoliko za to bude postojala volja i odgovori na Upitnik budu zadovoljavajući, a s druge strane ako europske institucije ne budu odugovlače ako za tim ne bude potrebe.

Hrvatski zastupnici na kraju susreta još jednom su izrazili svoju potporu i punu podršku Bosni Hercegovini na njezinom putu ka EU i izrazili nadu da će što prije dobiti kandidacijski status te što skorije krenuti s pregovorima.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.