Željana Zovko

Objavljeno: 1.2.2023.
Euractiv.hr

[Euractiv.hr] Hrvatski europarlamentarci za Euractiv odgovorili što će im biti u fokusu 2023. godine

Povodom pokretanja portala Euractiv.hr obratili smo se svim hrvatskim zastupnicama i zastupnicima u Europskom parlamentu s pitanjem: što će vam biti u fokusu vašeg zastupničkom rada tijekom 2023. godine? Svi europarlamentarci osim nezavisnog Mislava Kolakušića, bivšeg suca Trgovačkog suda u Zagrebu i predsjednika udruge „Antikorupcija“, odgovorili su na upit Euractiva, te vam prenosimo njihove najave aktivnosti.

Željana Zovko, HDZ, Klub zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati)

Nastavljam rad na Novom europskom Bauhausu i oporavku europskog kulturnog i kreativnog sektora
„U Odboru za vanjske poslove u 2023. godini nastavljam svoje potpredsjedničke aktivnosti te izvjestiteljski rad na izvješću o odnosima s Azerbajdžanom i preporuci o ulozi preventivne diplomacije u rješavanju zamrznutih sukoba, kao i rad na izvješću o parlamentarnoj diplomaciji u ime Kluba zastupnika EPP-a.
Pored toga, kontinuirano pratim godišnja izvješća o proširenju Europske unije na zemlje zapadnog Balkana, kao i napore i rad zemalja kandidata u njihovim europskim integracijama. U ulozi potpredsjednice Izaslanstva EP-a za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo nastavljam zagovarati potrebu izborne reforme u BiH kako bi se osigurala legitimna zastupljenost Hrvata na svim razinama vlasti.

Kao članica Pododbora za sigurnost i obranu, krajem veljače ću organizirati događaj o sigurnosnom stanju u Sahelu, zajedno s posebnim predstavnikom EU-a za tu regiju. Budući da Hrvatska čuva europsku vanjsku granicu, veliku pozornost također posvećujem stabilnosti susjednih država. Osim toga, važno je procijeniti sigurnosnu situaciju u našem istočnom susjedstvu i pratiti aktivnosti EU-a u odnosu na rusku invaziju Ukrajine.
U Odboru za kulturu i obrazovanje ove ću godine nastaviti raditi na vodećim europskim programima poput Erasmus+, Kreativne Europe i Europskih snaga solidarnosti. Veliki naglasak je stavljen i na Europsku godinu vještina i analizu rezultata prošlogodišnje Europske godine mladih. Kao izvjestiteljica Kluba zastupnika EPP-a u Odboru za kulturu i obrazovanje, nastavljam rad na Novom europskom Bauhausu i oporavku europskog kulturnog i kreativnog sektora, posebno medijskog i audiovizualnog sektora Europske unije. Istovremeno ću nastaviti s aktivnostima na promicanju hrvatske materijalne i nematerijalne kulturne baštine.
Kao potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu zadužena sam za odnose s parlamentarnim skupštinama OESS-a, NATO-a i Vijeća Europe, a u narednim mjesecima ću u Tallinnu, Sevilli, Splitu i drugim europskim gradovima organizirati događaje na temu sigurnosti u Europi i tim povodom okupiti članove navedenih organizacija. U Klubu zastupnika EPP-a također radim na napretku odnosa s američkim Kongresom, a ove godine planiram nastaviti dijalog s američkim zakonodavcima te organizirati događaje s naglaskom na važnost osnaživanja transatlantskog partnerstva.“

 

Izvor:

Euractiv.hr

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.