Željana Zovko

Objavljeno: 27.3.2019.
RADIO101.HR

Europski parlament traži ukidanje kvota za hrvatske radnike u Švicarskoj

Europski parlament je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prihvatio Izvješće o okvirnom sporazumu između Europske unije i Švicarske konfederacije. U izradi izvješća sudjelovala je hrvatska zastupnica Željana Zovko koja je predložila amandman za jednak tretman hrvatskih radnika.

Zovko je u pregovorima jasno naglasila da konačni tekst mora uključivati i reakciju na nepovoljan odnos Švicarske prema radnicima iz Hrvatske. Švicarska prema Sporazumu sa EU-om o slobodnom kretanju ljudi ima pravo uvesti prijelazno razdoblje prije no što građanima novih članica EU-a dozvoli potpun pristup svom tržištu rada.

Međutim, Švicarska je nedavno odlučila produžiti ovo razdoblje za radnike iz Hrvatske, kojima je na taj način spriječen pristup Švicarskom tržištu rada do 2021. godine, što nije slučaj s radnicima iz niti jedne druge članice EU-a.

Konkretno, prema ovoj politici, građani Hrvatske koji žele raditi ili živjeti u Švicarskoj duže od 3 mjeseca moraju ispuniti stroge zahtjeve za radnom dozvolom

To bi u praksi trebalo značiti da bi Hrvati mogli slobodno konkurirati za poslove u Švicarskoj te da pri tome budu jednako plaćeni, poštivani i zaštićeni kao i svi ostali građani Eu. Isto kao i Švicarci i sami.

Budući da je Švicarska nedavno odlučila produžiti prijelazno razdoblje za radnike iz Hrvatske Europski parlament traži da Hrvati u Švicarskoj imaju jednak tretman kao i svi ostali građani Europske unije koji u Švicarskoj mogu slobodno tražiti posao i pritom imati jednaku plaću, sva jednaka prava i zaštitu!

Izvor:

RADIO101.HR

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.