Željana Zovko

Objavljeno: 23.4.2021.
HINA

[HINA] Odbor EP-a: Odnosi EU-a i Turske na najnižoj točci

Zagreb, 23. travnja 2021. (Hina)

Zastupnici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamentu četvrtak su pozvali Tursku pokaže predanost bliskim odnosima s EU-om poštivanjem europskih vrijednosti i izrazili zabrinutost zbog nazadovanja vladavine prava u toj zemlji koja je kandidat za pristupanje EU-u.

Zastupnici Odbora AFET Europskog parlamenta usvojili su u četvrtak izvješće u kojemu su prozvali Ankaru za udaljavanje od europskih vrijednosti i standarda, kao i amandmane hrvatske europarlamentarke u kojima se izražava zabrinutost zbog nazadovanja vladavine prava i vanjskopolitičkog djelovanja te zemlje .

Ukazujući na zlouporabu antiterorističkih mjera u Turskoj, europarlamentarci su izrazili zabrinutost zbog kontinuiranog masovnog zatvaranja ljudi, te istaknuli važnost postojećeg raznolikog i angažiranog civilnog društva te zatražili Komisiju da nastavi financijski podržavati turske organizacije civilnog društva.

Zastupnici u Odboru EP-a za vanjske poslove (AFET) su istaknuli kako su odnosi EU-a i Turske, iako je riječ o zemlji kandidatkinji za pristupanje EU-u, na povijesno najnižoj točci. Takvom su stanju, upozorili su, doprinijele i snažne povremeno provokativne izjave protiv EU-a i njezinih država članica te neprijateljska vanjska politika Ankare, posebice prema Grčkoj i Cipru.

Naglasili su da nedostatak spremnosti Turske da provede reforme na koje se obvezala i izostanak odgovora na zabrinutosti koje je iskazao EU negativno utječu na proces pristupanja Turske te pozvali Ankaru da vjerodostojno pokaže svoju predanost razvoju bliskih odnosa s EU-om

Ako se sadašnji negativni trend hitno ne preokrene, Komisija bi trebala preporučiti formalno obustavljanje pregovora o pristupanju, poručili su europarlamentarci.

Izvještaj je ukazao i na važnu ulogu Turske u prihvaćanju gotovo 4 milijuna izbjeglica, pohvalio napore Ankare naročito uslijed trenutnih pandemijskih izazova, te potaknuo EU da nastavi pružati potrebnu potporu sirijskim izbjeglicama i zajednicama domaćinima u Turskoj.

Izvješće je u odboru AFETpodržalo 49 zastupnika, četvero je bilo protiv, dok je 14 ostalo suzdržanih. O izvješću će na plenarnoj sjednici glasati svi zastupnici u Europskom parlamentu te će, ako se usvoji, postati službeno stajalište parlamenta u vezi odnosa EU-a i Turske.

„Ovo je izvješće vjerojatno najteže u svojoj kritici na račun situacije u Turskoj. Odražava sve ono što se nažalost dogodilo u zemlji u posljednje dvije godine, posebno na područjima ljudskih prava i vladavine prava, koja i dalje predstavljaju glavnu brigu Europskog parlamenta, te u njegovim odnosima prema EU-u i njegovim članicama“, upozorio je izvjestitelj EP-a, socijaldemokrat Nacho Sánchez Amor (S&D), navodi se na portalu Europskog parlamenta .

„Nadamo se da će Turska definitivno promijeniti smjer i provesti nedavne izraze dobre volje u konkretne akcije. Pozivamo ostale institucije EU-a da svaku pozitivnu agendu koju mogu voditi s Turskom uvjetuju demokratskom reformom”, rekao Sanchez Amor.

U konačnu verziju Izvješća uvršteno je više od 30 amandmana HDZ-ove europarlamentarke Željane Zovko.

U amandmanima hrvatske zastupnice naglašeno je da su Europska unija i njene države-članice prije svega prijatelji i partneri Turske i turskog naroda, koje s Europom vežu duboke gospodarske, kulturne i povijesne veze, no Zovko je iskazala veliku zabrinutost zbog kontinuiranog nazadovanja Turske u vladavini zakona i temeljnim ljudskim pravima, što je rezultiralo značajnim odvajanjem od europskih vrijednosti i standarda, izvijestio je ured zastupnice u petak.

Zovko je kao suizvjestiteljica za instrument IPA III. pozvala Visokog predstavnika i Komisiju da nastave pružati potporu turskom civilnom društvu kroz financijske instrumente, uključujući instrument za pretpristupnu potporu.

Također je izrazila duboko žaljenje zbog odluke turskih vlasti o promjeni statusa Aje Sofije iz muzeja u džamiju, koja je donesena bez prethodnih razgovora, podsjetivši da je Aja Sofija mjesto bogoslužja otvoreno za sve zajednice i religije te je pozvala UNESCO da poduzme aktivnosti sa ciljem očuvanja ovog lokaliteta svjetske baštine.

Zastupnica je u svojim amandmanima izrazila duboku zabrinutost akcijama Turske u sporu u istočnom Sredozemlju, te je osudila nezakonite aktivnosti Turske u grčkim i ciparskim vodama, naglasivši nepokolebljivu potporu i punu solidarnost s Grčkom i Ciprom. Pozvala je Tursku da se vrati za pregovarački stol i uključi u mirno rješavanje sukoba.

Zovko je u svojim amandmanima također izrazila žaljenje zbog sudjelovanja Turske u libijskom građanskom ratu u i Nagorno Karabakhu, te pozvala Tursku da se suzdrži od daljnjih jednostranih akcija i da podrži međunarodni dijalog i mirovni proces.

Naposljetku, Zovko je pozvala Tursku da ponovno procijeni svoju asertivnu vanjsku politiku, obustavi jednostrane akcije i zapaljive izjave, te pronađe rješenje putem diplomacije na visokoj razini, navodi ured zastupnice.

“Turska je značajan strateški partner Europske unije na područjima trgovine i gospodarstva, te kulture i sigurnosti. Na žalost, zbog asertivnog ponašanja Turske, naši su odnosi trenutno na najnižoj razini u povijesti. Turska bi trebala promijeniti svoj stav iz sukobljavanja u suradnju, iz jednostranih akcija u dijalog. Na temelju mjera predloženih u Zajedničkom priopćenju Visokog predstavnika Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i Komisije od prošlog mjeseca, Europska unija je spremna raditi na pozitivnom programu EU-a i Turske. Pozivam Tursku da iskoristi ovu priliku i radi s Unijom na zajedničkoj budućnosti”, poručila je Zovko u petak povodom usvajanja izvješća.

Izvor:

HINA

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.