Željana Zovko

Objavljeno: 12.7.2023.
HRT Vijesti

[HRT Vijesti] Zovko za HTV: Sve strane moraju sjesti za stol i usuglasiti izborni zakon

Na plenarnom zasjedanju u Europskom parlamentu u Strasbourgu raspravljalo i o izvještaju o Bosni i Hercegovini. Zastupnici su pozvali Europsku uniju da ubrza proces pristupanja Bosne i Hercegovine i upozorili na neke probleme.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a da ako se ne promijeni izborni zakon u Bosni i Hercegovini, koji je glavni preduvjet da bi BiH profunkcionirala i da bi se sve ono što je potrebno provesti i usuglasiti, kapilarno provelo kroz čitavu Bosnu i Hercegovinu i da bi se sve odluke Ustavnog suda ispoštovale, treba mnogo posla. Misli da će to biti Sizifov posao.

EP želi odvratiti moćnike od strateških tužbi protiv novinara

Krišto ulaže velike napore

Dodala je da pozdravlja rad predsjedateljice vijeća ministara BiH Borjane Krišto. Zovko je poručila da Krišto ima veliko parlamentarno iskustvo, te da ulaže velike napore.

Zbog njezinog zalaganja i truda otvorila su se sredstva za projekte u Federaciji, i to za četiri velika i značajna projekta. Zovko je naglasila da Republika Srpska i dalje sve koči.

Vjeruje kako svi moraju sjesti za stol, i američka i europska administracija i konačno usuglasiti Izborni zakon.

U EU parlametu traži se veliki angažman

Zovko je dodala da se iduće godine održavaju Europski izbori, te da se mnoge stvari trebaju promijeniti, primjerice Komisija i Vijeće.

Poručila je da se Republikae Hrvatska s predsjednikom Vlade Plenkovićem snažno založila da BIH zajedno s Ukrajinom i Moldavijom, zbog svoje sigurnosne situacije dobije status i da se još jednom pokaže dobra volja.

Rekla je da se taj trenutak sada treba iskoristi, jer bi sve drugo bilo stavljanje na kocku samu budućnost zemlje, jer okolnosti u svijetu nisu dobre.

Zovko je rekla da u Europskom parlamentu traži veliki angažman oko Bosne i Hercegovine.

Izvor:

HRT Vijesti

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.