Željana Zovko

Objavljeno: 7.10.2019.
raskrinkavanje.ba

[ IZ MEDIJA ]Klix.ba i anonimni izvori: Dio drugi

O slučaju u kojem je portal „Klix“ koristio anoniman izvor pri objavljivanju informacije pisali smo u analizi „Korištenje anonimnih izvora: slučaj Boriša Falatar i Dom naroda“. U pitanju je bila informacija koja govori da bi Boriša Falatar mogao postati delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Ubrzo je tu informaciju demantovao predsjednik stranke Predrag Kojović, ali je prije demantija uslijedio niz reakcija drugih stranaka i portala.

Ovaj put „Klix“ je, ponovo bazirajući informaciju na anonimnom izvoru, 18. septembra objavio članak pod naslovom: „Željana Zovko bi mogla postati specijalna predstavnica EU za BiH umjesto Cristiana Dan Prede“.

U Evropskoj uniji trenutno traje preraspodjela pozicija i mandata nakon izbora. Sastavlja se nova izvršna vlast (Evropska komisija), formiraju se odbori, razna tijela i slično. Ono što je interesantno za BiH jeste da bi HDZ-ova zastupnica Željana Zovko mogla biti imenovana za predstavnicu EU za BiH.

„Klix“ je u svom članku naveo da je informaciju dobio od „izvora u Evropskom parlamentu“, a u članku se navodi i da je Zovko „iznimno zainteresirana za imenovanje na tu funkciju“.

Naime kako saznajemo od izvora u Evropskom parlamentu ime Željane Zovko ozbiljno se spominje za potencijalnu kandidatkinju za poziciju specijalne izvjestiteljice za BiH.
Ona bi u tom slučaju naslijedila dosadašnjeg izvjestitelja Cristiana Dan Predu.
Kako saznajemo i Zovko je iznimno zainteresirana za imenovanje na tu funkciju. Ipak, postavlja se pitanje koliko bi to bio mudar i osmišljen potez Evropske unije, ako se znaju neki raniji stavovi zastupnice Zovko, a naročito u kontekstu podrške tzv. Herceg Bosni i osuđenoj Šestorci za UZP tokom rata u BiH.

Korištenje anonimnih izvora je legitimna novinarska praksa. Novinar ima pravo koristiti anonimne izvore, te zadržava i pravo da svoje izvore ne imenuje radi zaštite njihove sigurnosti. Međutim, da bi jedan anonimni izvor bio u potpunosti legitiman, njegove/njene tvrdnje bi trebale biti potkrijepljene i provjerljivim zvaničnim izvorimama, a u ovom konkretnom slučaju je kontaktiranje zvaničnih izvora bilo moguće.

Kontaktirali smo redakciju “Klixa” sa pitanjem da li su kontaktirali druge izvore koji bi službeno mogli potvrditi tu informaciju, uključujući i Željanu Zovko.

“Klix” je u odgovoru rekao da je “vijest objavio nešto prije 23 sata”, te da “u tom trenutku nismo mogli kontaktirati gospođu Zovko, a vijest smo morali pustiti jer su pregovori bili intenzivni te smo smatrali da je od općeg značaja da javnost zna ko je potencijalni kandidat za tu funkciju”.

Sa druge strane, odgovor na pitanje zašto informaciju o (ne)kontaktiranju Željane Zovko nisu naveli u svom članku, nismo dobili.

Povodom ovih tvrdnji se dan kasnije oglasila i Željana Zovko, i to putem članka na web stranici kluba zastupnika EPP stranke u evropskom parlamentu pod naslovom „Izjava za medije povodom najava da zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko preuzima Izvješće za BiH“.

U svojoj izjavi Zovko je navela kako bi „bilo neobično da kao državljanka i BIH preuzme tu dužnost“.

Bilo bi neobično da kao državljanka i BIH preuzmem tu dužnost. Nepisano je pravilo, ali strogo poštovano u međunarodnim institucijama, da za slične pozicije ne bi trebala biti osoba koja posjeduje državljanstvo te zemlje. Ja poštujem to pravilo a sve što imam reći o Bosni i Hercegovini već je formulirano u dosadašnjim rezolucijama Europskog parlamenta. Što se tiče aktualnih tema vezanih za BiH želim naglasiti slijedeće….

“Klix” je istog dana također prenio ove riječi u članku “Željana Zovko o funkciji izvjestiteljice za BiH i podjeli države na tri djela”.

Unutar članka je između redova teksta povezan i prikazan prvobitni članak koji je “Klix” objavio a koji govori da bi Zovko “mogla postati specijalna predstavnica EU za BiH”.

Međutim, između redova teksta u članku koji je prvobitno objavljen nije prikazan i povezan drugi koji donosi reakciju Željane Zovko i koji predstavlja demant na tvrdnje koje se u njemu nalaze.

Obzirom na činjenicu da je informacija o tome da bi Željana Zovko “mogla postati specijalna predstavnica EU za BiH” demantovana od strane Željane Zovko, članak portala “Klix” ocjenjujemo dako dezinformaciju.

Obzirom da je prenesen i demantij koje je prvobitno objavljen na stranici kluba poslanika EPP-a u evropskom parlamentu, članak “Klixa” ocjenjujemo i kao demantirano.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.