Željana Zovko

Objavljeno: 15.2.2020.
Brač danas

[Iz medija] Zastupnica Zovko poručila učenicima srednje škole “Brač”: “Ako se vi ne budete bavili politikom, politika će se sigurno baviti vama”

Kako mladi mogu bolje upoznati prava građana Europske unije? Kako se mogu upoznati s radom i odgovornostima zastupnika u Europskom parlamentu? Kako ih osvijestiti da se aktivno uključe u kreiranje europskih politika? Samo su neka od pitanja na koja je odgovore ponudila zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko u susretu s učenicima Opće gimnazije koji je upriličen u petak, 14. veljače, u srednjoj školi “Brač” u Supetru.

Srednja škola “Brač” od 2018. godine je Škola ambasador EU parlamenta
Posjet te zastupnice Europskoga parlamenta organiziran je u sklopu projekta u kojem sudjeluje ta bračka srednjoškolska ustanova. Srednja škola “Brač” je, prema riječima voditeljice projekta prof. Margarete Sargo, od rujna 2018. godine Škola ambasador EU parlamenta. Škole ambasadori Europskoga parlamenta program je usmjeren na rad s mladima u svrhu podizanja svijesti i razine znanja srednjoškolaca o Europskoj uniji i parlamentarnoj demokraciji.

O azilu i međunarodnoj zaštiti osoba
Zovko je gimnazijalcima, uz ostalo, govorila i o Erasmus projektima i njihovoj važnosti u obrazovanju. Poručila im je da Erasmus omogućuje putovanja, razmjenu učenika i studenata, stjecanje novih iskustava i upoznavanje s obrazovnim procesima u zemljama u kojima putuju u sklopu tih projekata. Srednjoškolcima je približila i aktualno pitanje azila i prava da svakoj osobi bude osigurana međunarodna zaštita. U tom kontekstu istaknula je da je Europski sud za ljudska prava u četvrtak, 13. veljače, presudio da Španjolska nije prekršila europske zakone što se tiče svojih granica, kad je vratila dva migranta koji su preskočili ogradu na granici s Marokom.

Političari u javnosti nemaju dobar imidž
Govoreći mladima o zadaći Europske unije istaknula je važnost da budu dobro i kvalitetno informirani te informacije koje dolazi do njih provjeravaju iz više izvora. Mlade je upozorila na sve raširenije lažne vijesti koje, kako je rekla, oblikuju stavove i mišljenja u javnosti. Potaknula ih je na uključivanje u politiku, sudjelovanje u političkom odlučivanju. “Ako se vi ne budete bavili politikom, politika će se sigurno baviti vama”. Dodala je i da političari u javnosti nemaju dobar imidž.

Željana Zovko: Kroz projekte približavam mladima ono što Europska unija čini za njih
Europarlamentarka Zovko svoj je posjet bračkoj školi rado komentirala za naš portal. — Kao zastupnica u EU parlamentu koristim svaki trenutak kad sam u Hrvatskoj da u okviru programa Škola EU parlamenta, a koji organizira Europski parlament u Zagrebu, mlade ljude upoznam i kroz projekte približim onome što Europska unija čini za mlade i što mi radimo kao zastupnici u Europskom parlamentu. Mladi tako postaju ambasadori Europskoga parlamenta, a mi im kao zastupnici u tom parlamentu dodjeljujemo povelje, istaknula je Zovko.

Mladi su ambasadori Europskoga parlamenta
Izrazila je zadovoljstvo što mladi pokazuju interes prema projektima koje provodi Europska unija. — Izuzetno mi je drago da su mladi informirani, da sudjeluju u projektima Euroske unije, postajući tako ambasadadori Europskoga parlamenta koji će proširiti sve ono što mi činimo. Mladi ostvaruju i posjete europskom parlamentu. Nadam se da će u budućnosti više koristiti benefite koje Europska unija nudi mladima, poručila je za BRAČ danas europarlamentarka Zovko.

Zastupnica Zovko: Informiramo mlade da ne nasjedaju na lažne vijesti
Upitana o tome postoji li među mladima interes za političkim angažmanom, europarlamentarka Zovko istaknula je važnost dobroga i kvalitetnoga informiranja mladih. — Mladima govorimo o političkom angažmanu, i to kroz dobru informiranost. Mlade nastojimo informirati, učiti ih da se informiraju od pravih izvora i da ne nasjedaju na lažne vijesti. Upravo zbog takvih vijesti imamo porast populizma, poručila je Zovko. Napomenula je da Europska komisija ove godine priprema i Konferenciju o budućnosti Europe čiji je cilj, kako je rekla, veće uključivanje građana u budućnost Europe te sudjelovanje u odlučivanju o onome što Unija čini i kako služi svojim građanima.

Zovko je predstavnica i Odbora za kulturu i obrazovanje
Osvrnuvši se na temu obrazovanja u Europskom parlamentu, zastupnica Zovko podsjetila je da je na protekloj sjednici u Strasbourgu prigodom rasprave o financijskom proračunu kao predstavnica Odbora za kulturu i obrazovanje tražila da ostanu predviđena sredstva za projekte Erasmus i obrazovanje, a kako bi se svi zacrtani programi i projekti mogli financirati.

Devetero maturanata dobilo uvjerenje Škole ambasadora
Europarlamentarka iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke na kraju je podijelila uvjerenje Škole ambasadora učenicima koji su u protekloj godini sudjelovali u tom projektu. Riječ je o devetero maturanata koji su bili aktivni u školskom projektu zajedno s nastavnicom Sargo te su tako nagrađeni poveljom iz ruku zastupnice u Europskom parlamentu. Činu dodjele povelje nazočila je i ravnateljica škole Slavica Pavišić, zahvalivši na kraju zastupnici Zovko što je posjetila njihovu školu i uručila priznanja maturantima.

Izvor:

Brač danas

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.