Željana Zovko

Objavljeno: 12.2.2020.
Nacional

[NACIONAL] Zapadnom Balkanu je potrebna vjerodostojna pristupna perspektiva

Europski parlament je na plenarnoj sjednici održanoj u Strasbourgu raspravljao o prijedlogu nove metodologije proširenja, koja je prošli tjedan predstavljena u Europskoj komisiji. Željana Zovko je u svom obraćanju novu metodologiju opisala kao pozitivnu poruku za Zapadni Balkan. Zamjenica koordinatora EPP-a u Odboru za vanjske poslove i članica Radne skupine za Zapadni Balkan smatra ovaj prijedlog presudnim za izbjegavanje ponovnog blokiranja pristupnih pregovora.

Zovko je posebice pozdravila dva glavna koncepta nove metodologije: kredibilitet i političko upravljanje. “Ono što je Zapadnom Balkanu potrebno je vjerodostojna pristupna perspektiva uz odgovarajuće zalaganje Europe na tragu onoga što smo naučili do sada. No, s druge strane,  na političarima država kandidatkinja je odgovornost da pokažu svoju obvezanost na pristupanje Europskoj uniji provođenjem temeljnih političkih i gospodarskih reformi, uz pomoć Unije i naših preporuka.”

Nadalje, Zovko je pozvala na veću uključenost Europskog parlamenta u pristupni procesi i na priznavanje i provođenje rezolucija Parlamenta, koje su izglasane većinom glasova i koje se fokusiraju na napredak zemalja Zapadnog Balkana. “Mi olakšavamo proces proširenja i najveći smo zagovornici poširenja među institucijama EU-a. Iz toga razloga očekujemo da se rezolucije Parlamenta prepoznaju i provode i da se o njima razgovara”, zaključila je zastupnica Željena Zovko.

Što je Zovko izjavila za Nacional.hr u Strasborgu možete pogledati i na Facebook stranici Nacionala.

Izvor:

Nacional

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.