Željana Zovko

Objavljeno: 24.11.2019.

[NL]: Zovko: “Migranti su sigurnosni problem”

Zagreb, 22.11.2019.

Nova Europska komisija koja bi u Europskom parlamentu (EP) trebala biti potvrđena u srijedu, treba snažnije od dosadašnje Komisije sudjelovati u borbi protiv globalne nesigurnosti, deblokirati proširenje EU, ali i poticati digitalizaciju i obrazovanje te zelene politike kako bi je podržali i liberali stranačke grupacije Renew Europe- kazali su u petak u Zagrebu europarlamentarci  Željana Zovko – eurozastupnica HDZ-a iz redova europskih pučana (EPP) i IDS-ovac Valter Flego iz Renew Europe (RE).  Zovko i Flego govorili su na redovitoj konferenciji ureda Europskog parlamenta u Zagrebu uoči plenarnog zasjedanja EP-a koje počinje u ponedjeljak i traje slijedeći tjedan.

Željana Zovko kazala je kako očekuje da će Komisija biti potvrđena u srijedu, i dodala kako je nova predsjednica EK Ursula von der Leyen-bivša prva žena na mjestu njemačke ministrice obrane, svjesna globalnih sigurnosnih izazova. Odnosi se na to, kazala je Zovko u odgovoru na novinarska pitanja, i na migrantsku krizu na Balkanu gdje su ilegalni migranti prema njezinom uvjerenju „sigurnosna prijetnja“.

Rješenje sadašnjih problema nije lako naći – tvrdi Zovko, ali smatra da je važno da međunarodna zajednica potakne Bosnu i Hercegovinu da riješi krizu vlasti koja traje duže od godinu dana i formira Vijeće ministara kako bi EU dobila sugovornika s kojim može rješavati problem. „ Bez stabilne BiH neće biti stabilne Hrvatske i EU.“ – kazala je Zovko dodajući kako je „začuđujuće da ima onih koji zagovaraju neodgovorno puštanje migranata u Hrvatsku“. Masovni dolazak ilegalnih migranata „ozbiljan je sigurnosni problem“ i „ pitanje sigurnosti, a ne ideologije.“- tvrdi Zovko.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.