Željana Zovko

Objavljeno: 9.12.2019.
dalmacijadanas

PRVO PREDSTAVLJANJE SOLINA U EU PARLAMENTU “Želimo da se Salona nađe na popisu UNESCO-ve svjetske baštine”

Bruxelles, 4. prosinca 2019.

U Europskom parlamentu ove srijede prvi put se predstavio grad Solin na poziv EU parlamentarke Željane Zovko. Grad Solin su predstavljali zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić te direktorica TZ grada Solina Jelena Stupalo. Riječ je o želji Solinjana da se njihova antička Salona nađe na listi UNESCO-ve svjetske baštine.

– Solinjani su Salonu eurozastupnicima predstavljali kao jedinstveni prostor s Dioklecijanovom palačom. S obzirom na to da lista prijedloga nije zatvorena, Solinjani Salonu vide na listi svjetske baštine – kazao je Rakušić te dodao:

– Naravno, mora ući kao pripadajuća cjelina palači. SALONI pripada mjesto u registru, a već je i pripremljena i dokumentacija za apliciranje sredstva u financijskom razdoblju 2020. do 2027.

Samoj promociji i predstavljanju Solina u EU parlamentu nazočili su i drugi hrvatski EU parlamentarci od Tomislava Sokola, Sunčane Glavak, Karla Resnera i ministra Ivana Malenice.

Tijekom predstavljanja prikazan je i film Salona Aeterna koji je prije neki dan dobio međunarodnu nagradu na INTERSTAS Ita CRO festivalu.

Film je napravljen u režiji Zvonimira Pavlinovića, po scenariju Radojke Bućan i u produkciji Jedine.hr. Događaj su svojim nastupom uveličali folkloraši HFD Jadro.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.