Željana Zovko

Objavljeno: 17.3.2021.

[SD] Odustanite od odgode carinskih kontrola!

Velika Britanija najavila je, naime, jednostrano odgađanje carinske kontrole na uvoz hrane u Sjevernu Irsku do 1. listopada ove godine. U sporazumu o razdruživanju, čiji je dio Protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj, predviđeno je da carinske kontrole počinju početkom travnja. Nakon što je Europska komisija pokrenula postupak zbog kršenja sporazuma, London ima rok od mjesec dana za odgovor na pismo upozorenja. Ako to izostane, slijedi slanje obrazloženja, što je potez prije upućivanja na Sud Europske unije.

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič kazao je da jednostrane odluke i britansko kršenje međunarodnih obveza poništavaju samu svrhu protokola i podrivaju međusobno povjerenje. On je, doduše, izrazio nadu da se problem još može riješiti na Zajedničkom odboru bez posezanja za pravnim sredstvima. U dogovoru o razdruživanju EU-a i Velike Britanije želio se sačuvati mirovni sporazum kojim su ukinute kontrole na irskom otoku između Republike Irske i Sjeverne Irske. Protokol predviđa carinske kontrole na robu što dolazi iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku, a cilj je bio izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku i zaštita jedinstvenog europskog tržišta.

Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, podsjeća na to da su pregovori između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva o Sporazumu o povlačenju bili dugotrajan i izazovan pothvat, ali rezultirali su sporazumom dviju strana koji je temelj njihovih budućih odnosa:

“Važan dio ovog sporazuma, protokol o Sjevernoj Irskoj, zamišljen je kako bi se izbjeglo učvršćivanje granice s Velikom Britanijom. Sjeverna Irska i dalje je dio jedinstvenog robnog tržišta, dok se na proizvode iz Britanije primjenjuju uvozni propisi EU-a. Premda se Europska unija pokazala konstruktivnom i nedvosmislenom u pristupu prema Sjevernoj Irskoj, Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno se jednostrano povuklo iz sporazuma, najavivši da odustaje od nekih uvoznih mjera između Velike Britanije i Sjeverne Irske. Ovim je činom Ujedinjeno Kraljevstvo narušilo povjerenje izgrađeno posljednjih mjeseci, te prekršilo odredbe međunarodnog sporazuma” – istaknula je članica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati).

Naša sugovornica ističe da bi se ovakvi problemi trebali rješavati u okviru Sporazuma o povlačenju:

“Velika Britanija može bilo kakve eventualne nedoumice vezane za provedbu sporazuma iznijeti na Zajedničkom odboru za sporazum o povlačenju i raspraviti ih s EU-om, dok ovakve jednostrane odluke o odstupanju od Sporazuma bez prethodnog obavještavanja Unije nisu prihvatljive. Važno je da Europska unija kontinuirano poduzima sve kako bi poremećaje uzrokovane Brexitom svela na najmanju moguću mjeru, te da ostane posvećena provedbi sporazuma s Ujedinjenim Kraljevstvom u dobroj vjeri. Budući da je Ujedinjeno Kraljevstvo prekršilo svoje zakonske obveze, Europska komisija poduzima pravne korake u skladu s dogovorenim okvirom” – naglasila je Zovko.

Inače, Šefčovič, supredsjedatelj Zajedničkog odbora zaduženog za nadzor provedbe sporazuma o razdruživanju, pisao je i britanskom ministru Davidu Frostu. Potpredsjednik Europske komisije u tom pismu poziva britansku vladu da odustane od najavljene odgode carinskih kontrola i problem riješi dogovorom s EU-om do kraja ovog mjeseca. Ako Velika Britanija ipak ne krene s konzultacijama u okviru Zajedničkog odbora, EU može pokrenuti postupak pred Mehanizmom za rješavanje sporova, što može dovesti do arbitražne presude i financijske kazne za Veliku Britaniju.

 

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.