Željana Zovko

Objavljeno: 5.10.2022.
Tportal

[Tportal] Eurozastupnici o izborima: ‘Schmidt se odupro pritisku u Sarajevu i dao priliku Hrvatima da ostanu kao politički narod u BiH’

Napet izborni dan u Bosni i Hercegovini, visoki povjerenik Christian Schmidt ipak upotrijebio bonske ovlasti u korist zastupljenosti Hrvata u Domu naroda. Željko Komšić osvojio je pak još jedan mandat u Predsjedništvu BiH. Kakve će promjene donijeti novi član Predsjedništva iz redova Bošnjaka Denis Bećirović? Zašto prebrojavanje glasova traje dugo? Kakve će biti postizborne koalicije? O ovim pitanjima u emisiji Otvoreno HRT-a raspravljali su hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, povjesničar Ivo Lučić te savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova RH za BiH Domagoj Knežević.

Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu (SDP) rekao je da je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt očito ocijenio da paket koji je nametnuo kao visoki predstavnik nije mogao proći kada je planirao – ljetos. No, dodao je Picula, Schmidt je ocijenio da to mora napraviti odmah nakon zatvaranja birališta i prije objave prvih službenih rezultata.

‘Najvažniji rezultat ovih izbora je povratak međunarodne zajednice u BiH, jer punih 10 godina niti jedan visoki predstavnik se nije koristio bonskim ovlastima’, rekao je Picula u emisiji Otvoreno. Istaknuo je da bez obzira na anomaliju, ‘za Hrvatsku je značajno da neće doći do minorizacije u Domu naroda Federalnog parlamenta, što zadržava Hrvate kao vlažan politički čimbenik u BiH’.

Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ), rekla je da iako su oduvijek bili protiv intervencije visokog predstavnika, da su je ovaj put prizivali. ‘Ovo je veliki uspjeh vlade Andreja Plenkovića i hrvatske diplomacije, da je konačno ispravljena greška koju su napravili bivši visoki predstavnici. Schmidt se odupro pritisku u Sarajevu i dao priliku Hrvatima da ostanu kao politički narod u BiH i da se glasovi koje su dali plebiscitarno uzmu u obzir, da uzmu učešća u formiranju vlasti. Usprkos svim problemima koje imaju Hrvati u BiH su izašli i demokratski dali svoj glas i žele da tu zemlju povuku prema EU’, rekla je Zovko u emisiji Otvoreno, istaknuvši da tek sad predstoji velika borba – konačan dogovor za izmjenu izbornog zakona.

Povjesničar Ivo Lučić ekao je da je odluka visokog predstavnika važna najviše zbog toga što je zaustavljen proces dekonstituiranja Hrvata u BiH koji je, kako je rekao, trajao preko 20 godina. ‘Značajno je vraćanje međunarodne zajednice na scenu, preuzimanje odgovornosti, jer očekivati da će se domaći političari nešto dogovoriti je iluzorno. Proces je zaustavljen, dobili smo predah, došli smo do određene stabilnosti u BiH, nema tektonskih poremećaja u smislu odnosa tri naroda’, istaknuo je. Dodao je kako postoje određene promjene unutar bošnjačkog korpusa da je umjesto Izetbegovića izabran Bećirović. ‘On će koristiti manje agresivnu i ratno huškačku retoriku i imat će druge partnere s lijevog spektra. Nešto bitno se neće promijeniti. Sadržajno se neće ništa promijeniti. Hrvati će održati poziciju u Domu naroda i bit će važan faktor konstituiranju vlasti i na državnoj i federalnoj razini i imat će bolju poziciju sljedeće četiri godine za rješavanje problema’, rekao je Lučić.

Domagoj Knežević, savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova RH za BiH, rekao je kako ne može biti opstruiranja odluke visokog predstavnika Schmidta. ‘Visoki predstavnik ima ogromne, faraonske ovlasti u BiH, to je neka vrsta demokratskog deficita, ali gledajući cijeli kontekst politički, mislim da će ta funkcija ostati još dugo u BiH, iako bi volio da se legitimni predstavnici naroda dogovore i da BiH krene naprijed’, istaknuo je.

Izvor:

Tportal

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.