Željana Zovko

Objavljeno: 22.10.2021.
Tportal

[Tportal] Zovko: Hrvatska vrlo dobro zna što bi se dogodilo kada bi Europska unija ovu regiju izgubila iz vida

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je u Zagrebu na međunarodnoj konferenciji Hrvatske paneuropske unije „Europska unija u svijetu: prošlost, sadašnjost i budućnost“. Zovko je govorila na panelu „ Europa kao mirotvorna sila u svijetu“, na kojem je podijelila svoje viđenje o globalnoj ulozi EU-a u promicanju mira i sigurnosti u svijetu, kao i o budućnosti zajedničke vanjske i sigurnosne politike Unije.

U svom izlaganju, Zovko je istaknula i stratešku važnost zapadnog Balkana za očuvanje mira i sigurnosti EU-a, dodavši kako politika proširenja za Europsku uniju ima dvostruko značenje: „Politika proširenja za Europsku je uniju dvostruka. Ona je usmjerena na završavanje europskog projekta i ulaganje u usklađivanje naših vrijednosti i načela koji, po našem iskustvu, doprinose stabilnosti, prosperitetu i sigurnosti regije“.

U tom pogledu, naglasila je stalne napore koje Republika Hrvatska ulaže na tom polju kako bi osigurala mir i stabilnost na vanjskoj granici EU-a i kako bi pomogla europskoj perspektivi zapadnog Balkana: „Hrvatska vrlo dobro zna što bi se dogodilo kada bi Europska unija ovu regiju izgubila iz vida. Bez prisutnosti i angažmana Europske unije, zemlje zapadnog Balkana sklone su utjecajima trećih aktera, koji će radije doprinositi razdvajanju, nego ujedinjavanju regije“.

Kao dodatni dokaz posvećenosti Europske unije zapadnom Balkanu, Zovko je navela i nedavno usvojeni instrument pretpristupne pomoći IPA III, za koji je pregovarala u ime Europskog parlamenta. Podsjetimo, Europska unija će s IPA-om III pomoći europskim integracijama zemalja zapadnog Balkana s preko 14 milijardi eura, a što će doprinijeti miru i stabilnosti, dobrosusjedskim odnosima i prekograničnoj suradnji.

Zovko je potom spomenula kako je Europska unija osim svog susjedstva usredotočena i na promicanje mira i sigurnosti u svim dijelovima svijeta, istaknuvši kao primjer prisutnost Unije u Sahelu, zapadnoj Africi i Rogu Afrike. „Gradeći na iskustvu naših europskih nastojanja u promicanju mira i stabilnosti, Europska unija predstavlja dobro pozicioniranog globalnog aktera koji može osigurati sveobuhvatne odgovore na nove prijetnje“ – zaključila je Zovko.

Izvor:

Tportal

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.