Željana Zovko

Objavljeno: 13.12.2017.
Vecernji.ba

Ukoliko EU želi osnažiti globalnu ulogu, svoju snagu mora pokazati u BiH

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko u utorak je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu poručila da ukoliko europska diplomacija želi osnažiti svoju globalnu ulogu, svoju snagu mora pokazati u najbližem susjedstvu poput Bosne i Hercegovine.
“U Bosni i Hercegovini ni nakon dvadeset dvije godine nemamo rješenje za izlazak iz ‘frankeštajnske’ strukture ustava koji je zamrznuo rat i donio nesavršen mir u kojem tri naroda imaju različita viđenja prošlosti, a budućnost je i dalje na čekanju”, kazala je Zovko na zajedničkoj raspravi o europskoj vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici.
Tijekom rasprave, zastupnica Zovko je također navela kako događanja i napetosti u europskom susjedstvu, te aktualne sigurnosne ugroze proistekle iz terorističkih prijetnji kao i migracijske krize koje podižu tenzije u državama članicama “pozivaju i na učinkovite odgovore za naše građane”. Naglasila je kako je krajnje vrijeme za poboljšanje zajedničkih i koordiniranih kapaciteta država članica Unije.
Zovko je istaknula da Europska unija mora imati aktivniju ulogu u zaustavljanju potencijalnih otvorenih sukoba na svojim granicama koji bi posljedično mogli izazvati nove valove izbjeglica kao i nestabilnosti u budućnosti, priopćio Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Izvor:

Vecernji.ba

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.