Željana Zovko

Objavljeno: 20.10.2022.

[Večernji list] Odbacili smo rat ustavom, osnovao nas je klesar s Raba

Jedna od najmanjih europskih država i Hrvatska usko su povezane stoljećima, njezin utemeljitelj sveti Marin, kao kršćanin bježeći od progona, ondje je pronašao utočište.

Luča Beccari, ministar vanjskih poslova, međunarodne gospodarske suradnje i telekomunikacija San Marina, boravio je prošli tjedan u Zagrebu u povodu obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između dviju država. Tijekom posjeta Hrvatskoj sastao se s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. Tom prilikom Beccari je kao jedan od najviših dužnosnika te male europske države dao ekskluzivni intervju za Večernji list.

Obilježava se 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i San Marina. Što nas je tih 30 godina naučilo?

Republiku San Marino i Republiku Hrvatsku vežu bliski odnosi i dulje od 30 godina. Naime, svetac utemeljitelj Republike San Marino, sveti Marin, bio je s dalmatinskog otoka Raba, koji je danas u Hrvatskoj. Stanovnici San Marina i Hrvatske uvijek su bili bliski prijatelji. Kada je Hrvatska 25. lipnja 1991. proglasila neovisnost, San Marino je vidio savršenu priliku da konačno zapečati te važne veze i bio je jedna od prvih zemalja koja je priznala Hrvatsku kao neovisnu državu. S vremenom su se naši odnosi znatno osnažili bilateralnim i multilateralnim forumima. Potpisali smo sporazume u području gospodarstva i turizma te memorandume u drugim sektorima s ciljem unapređenja naše suradnje na političkoj, kulturnoj i obrazovnoj razini. Naše Sveučilište surađuje sa Sveučilištem u Zagrebu, a nedavno je osnovana Međuparlamentarna skupina prijateljstva između naših država. Prije 30 godina, kada su naše države krenule na putovanje na međunarodnoj sceni, ona je bila znatno drukčija, ali imali smo i imamo priliku rasti zajedno. Članice smo ključnih međunarodnih organizacija, s jedinom razlikom Europske unije. Hrvatska je 2013. postala punopravna članica EU, dok San Marino ide drugim putem, u skladu s našim posebnostima i teritorijalnim dimenzijama. Pregovaramo o sporazumu o pridruživanju, a u tom procesu hrvatska Vlada s predsjednikom Andrejem Plenkovićem i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu pružaju nam važnu podršku. Europarlamentarka Željana Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta (AFET) i potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), u prošlom je sazivu bila stalna izvjestiteljica EPP-a u sjeni za mikrodržave. S obzirom na svoje bogato diplomatsko iskustvo iz vremena kada je bila veleposlanica ovdje, dobro razumije naše specifičnosti. Prošli je tjedan bila u službenom posjetu i još jednom se dokazala kao jedan od najsnažnijih zagovaratelja naše bliže suradnje s EU, a za studeni planiran je i posjet hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana.

San Marino je mikrodržava, no i Hrvatska je mala država na globalnoj karti. Kako uspijevate artikulirati svoje želje, ambicije i ciljeve nadnacionalno?

Unatoč svojoj teritorijalnoj dimenziji, San Marino je jedna od najstarijih demokratskih republika na svijetu. Naš ustav odbacuje rat kao sredstvo rješavanja međunarodnih sporova. Mi smo neutralna država koja odlučno poduzima mjere u obrani ljudskih prava, temeljnih sloboda i međunarodnog prava. San Marino je veliki pobornik multilateralizma – vjerujemo u dijalog te politička i diplomatska sredstva za postizanje mira i sigurnosti. Kao članica velikih međunarodnih organizacija, u kojima je svaki glas jednako vrijedan bez obzira na veličinu države, radimo na usuglašavanju s deklaracijama EU i surađujemo u izradi rezolucija EU. Diplomatska mreža San Marina igra izuzetnu ulogu u artikuliranju i postizanju naših nacionalnih ciljeva. Kada je započeo proces pregovora s EU 2015., San Marino pojačao je svoju prisutnost u Bruxellesu i ojačao broj stručnjaka koji rade na analizi i provedbi pravne stečevine Europske unije na nacionalnoj razini. Uspostavili smo bilateralne odnose s mnogim zemljama, uključujući Europsku uniju još 1983., a zahvaljujući predanom radu svih, San Marino je postigao da se njegov glas čuje diljem svijeta.

San Marino je prije svega turistička zemlja, no koje grane industrije razvijate?

Imamo dobro diversificirano gospodarstvo. Industrijski i uslužni sektor su dobro razvijeni. Naš je gospodarski sustav stabilan, a MMF ga je definirao otpornim. Turisti dolaze u San Marino od Uskrsa posjetiti jedinstvenu staru gradsku jezgru koja je od 2008. UNESCO-ova svjetska baština. Građani San Marina vrlo su proaktivni u zaštiti svoje kulture i baštine – vodimo brigu o unapređenju turističkih aktivnost i radimo na održivu turizmu.

Kako izgleda vaša politička stvarnost okružena Italijom, koja vas je, prema sporazumu, dužna i vojno braniti?

San Marino je enklava na talijanskom teritoriju. Italija je naš povijesni i najvažniji partner od svog osnutka. Zemljopisna blizina stvorila je duboke i neraskidive veze između dviju republika. Italija je zemlja s kojom San Marino ima najviše sporazuma i sveobuhvatnu suradnju, a gotovo 7000 ljudi svakodnevno prijeđe granicu. Visok postotak naših građana ima dvojno državljanstvo, San Marina i Italije, dok istodobno brojni Talijani žive u San Marinu, ali i naši građani u Italiji.

San Marino osnovao je svetac s Raba. Što kažu vaši stanovnici?

Marin je bio majstor klesar koji je u Rimini, u to vrijeme Ariminum, došao s otoka Raba, koji je sada u Hrvatskoj, a potom je utočište, kao kršćanin bježeći pred progonom, pronašao u San Marinu. Bio je klesar i, kako legenda kaže, činio je čuda. Prema legendi, koju svaki stanovnik i građanin San Marina i ja štujemo, izliječio je od paralize sina jedne plemkinje. Ona mu je zauzvrat dala zemlju San Marina. Marin je dane provodio okružen svojim vjernicima na planini Titano. Na samrtnoj postelji izrekao je za to vrijeme znakovitu rečenicu: “Ostavljam vas slobodnima od Carstva i papinstva”. Od tog dana prije 1722 godine, San Marino je neovisna, a sada i suverena država. Relikvije svetog Marina čuvaju se u župnoj crkvi San Marina, a neke od njih sredinom 18. stoljeća darovane su Hrvatskoj i pohranjene u crkvi na Rabu.

Kako ste se postavili kao država u kontekstu aktualne geopolitičke i energetske krize zbog rata u Ukrajini?

San Marino oštro osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu, kao očito kršenje međunarodnog prava i Povelje UN-a. Kao što sam već rekao, mi smo neutralna država, koja čvrsto vjeruje da rat nije opcija i da ljudska prava i međunarodno pravo moraju prevladati. San Marino se slaže s nekoliko izjava EU-a unutar multilateralnih foruma i uputili smo iskreni apel za mir i dijalog objema zemljama uključenima u sukob. Prvi put u svojoj povijesti primijenili smo sankcije EU protiv ruskih državljana navedenih u tim restriktivnim mjerama. Uz to, prihvatili smo znatan broj ukrajinskih izbjeglica na našem teritoriju, što je dovelo do rasta stanovništva San Marina od jedan posto. Kao i sve zemlje, i San Marino osjeća ekonomske posljedice ovog rata.

Je li budućnost EU vidite u još snažnijem povezivanju i integracijama ili u jačanju suverenih nacionalnih država?

Sporazum o pridruživanju s EU za nas je najveći prioritet. Mi smo europska država po geografskim karakteristikama i vrijednostima. EU nam je oduvijek bio ključan partner i vjerujemo da sada više nego ikada zemlje doista trebaju biti ujedinjene i povezane. Nadamo se da će sporazum biti potpisan u 2023., kao prvi korak prema boljoj europskoj integraciji jer San Marino može biti strateški partner svih 27 zemalja članica.

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.