Željana Zovko

Objavljeno: 13.2.2020.
Večernji list BiH

[Večernji list] Zovko: U BiH postoji eklatantan problem trgovine ljudima

Željana Zovko (HDZ/EPP) također “ne prihvaća ocjenu da se sustavno provodi pushback na hrvatskoj granici “.

“Vjerujem da hrvatska policija radi svoj posao sukladno svim međunarodnim standardima, zato je obučena i tako to izvršava”, rekla je Zovko za Hinu.

“U BiH postoji eklatantan problem trgovine ljudima i taj se problem pokušava ovdje u Europskom parlamentu otvoriti i prebaciti odgovornost na Republiku Hrvatsku koja je graničar EU-a i štiti EU od trgovine ljudima. A to nije problem samo Hrvatske nego problem mira i sigurnosti cijelog zapadnog Balkana”, tumači europarlamentarka.

Zovko stanje na granici s BiH pripisuje činjenici da su, uslijed nerješavanja odnosa u vlastima, krijumčari ljudima BiH prepoznali kao “slabu točku” na pravcima kretanja migranata

“Taj put krijumčarenja se u jednom trenutku okrenuo preko BiH kada ta zemlja nije imala funkcionalne institucije”.

“BiH se ponaša kao propala država a prije dva dana je američka administracija upozorila kroz USAID da će BiH obustaviti pomoć od 40 milijuna dolara zbog omogućavanja trgovine ljudima. Znači imamo činjenicu da je SAD koji je u vijeću za implementaciju mira adresirao probleme na pravo mjesto”, tumači Zovko.

Hrvatska želi da BiH bude funkcionalna zemlja i ne želi hot spot na svojoj granici, napominje Zovko i podsjeća i da u BiH ima 1.100,000 građana s EU putovnicama, 700.000 Hrvata te Bošnjaka, Srba i ostalih, te da je EU dužna brinuti i o njihovom interesu.

“Mene je načelnik Bihaća upozoravao da su ti ljudi kojih ima 50.000 oko Bihaća izgubili svoja radna mjesta, ne mogu funkcionirati. Mi se ovdje borimo za sve te ljude, građane EU-a koji žive u BiH i koji su ovom situacijom ugroženi”.

“Lijevim grupacijama razvijanje civilnog društva i udruga i spašavanje migranata često služi za stvaranje slike u medijima kao da su oni ‘dobri. Mislim da je čovjek dobar ukoliko ljudima pomogne da ostanu tamo gdje jesu i da razviju svoju zemlju, a ne da, na neki način, iskorištavaju nečiju patnju”, smatra Zovko.

Europska komisija je u svojoj ocjeni spremnosti za pristupanju području Schengena Hrvatskoj dala pozitivnu ocjenu ali i preporučila da se omogući neovisan nadzor poštivanja prava migranata u postupanju na granici.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.ba/vijesti/zovko-u-bih-postoji-eklatantan-problem-trgovine-ljudima-1378871 – www.vecernji.ba

Odgovor pogledajte na youtube kanalu:

Copyright © Željana Zovko 2021. Sva prava pridržana.